eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Putyin: igazságtalan az orosz atléták kizárása Rióból

Igazságtalannak minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF) azt a döntését, amellyel gyakorlatilag kizárta az összes orosz könnyűatlétát a riói olimpián való részvételből, egyúttal kijelentette, hogy Oroszország fokozni fogja a doppingolás elleni harcot.

Putyin Szentpéterváron beszélt erről a világ 12 jelentős hírügynökségének vezetőivel megtartott találkozóján.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa pénteken Bécsben úgy határozott, hogy fenntartja az orosz szövetség (VFLA) doppingolás miatti felfüggesztését, így az ország atlétái nem indulhatnak nemzetközi versenyeken és az olimpián sem, igaz, ez utóbbira nyitva hagyott egy kiskaput azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy az országon kívül készülnek és folyamatosan ellenőrzik őket.

"Ez (a döntés) természetesen igazságtalan" - mondta Putyin.

Emlékeztetett arra az általánosan elfogadott jogelvre, amely szerint "a felelősséget mindig személyesen kell viselni".

"Ha valaki az önök családtagjai közül jogsértést követett el, akkor vajon igazságos-e a család összes tagját felelősségre vonni, önöket is beleértve? Ilyet sehol nem tesznek" - fogalmazott az elnök.

Hangsúlyozta, hogy azok, akiknek nincs közük a szabályok megszegéséhez "nem szenvedhetnek mások miatt". Szavai szerint "ez nem illeszkedik a civilizált magtartás kereteibe".

"Mi magunk is felháborodunk, ha doppingproblémába ütközünk, magunk igyekszünk annak véget vetni, megbüntetni a bűnösöket, de azoknak, akik 'tiszta' sportolók, miért kell ezt megszenvedniük?" - tette fel a kérdést.

Putyin reményét fejezte ki, hogy az ügyet még sikerül megtárgyalni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA), és kijelentette: bízik abban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfelelően reagál az ügyre.

Putyin hangsúlyozta, Oroszország az IAAF döntése nyomán nem fog megsértődni, nem fogja azt mondani, hogy nem harcol a doppingolás ellen, épp ellenkezőleg, fokozni fogja ezt a küzdelmet. Rámutatott egyben arra, hogy az orosz bűnüldöző szervek vizsgálatot indítottak a problémával kapcsolatos sajtójelentések ügyében.

Hírek szerint Oroszország választott bírósághoz fordulhat az ügyben.

A riói olimpiát augusztus 5. és 21. között rendezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×