Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elmar Brok: a Brexit-kampány hazugságokra épül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Brexit, vagyis az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépése mellett kampányolók több érve hazugságra épít, és tele van gyűlölettel - foglalt állást a kérdésben Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke a német Westfalenblatt című újság szombaton megjelenő interjújában.

Brok szerint emellett túlzásba vitték a nacionalizmust, és felheccelték az embereket.

Nem igaz például az az állítás, hogy az EU tagjaként az Egyesült Királyság nem képes szabadon ellenőrizni saját határait, mert az ország nem tagja a schengeni övezetnek, így természetesen ellenőrizheti saját határait - vélekedett Elmar Brok.

A német, konzervatív politikus szerint az EU-nak nem szabad beavatkoznia a brit belvitákba, a hamis állításokat azonban "helyre kell tenni".

Közben az Európai Parlament (EP) vezetősége azt fontolgatja, hogy jövő vasárnapra rendkívüli plenáris ülést hívnak össze a népszavazás eredményét megvitatandó.

Rendkívüli tanácskozást tart jövő pénteken, a csütörtöki népszavazás eredményének ismeretében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. A megbeszélésre hivatalos a holland miniszterelnök is, mert az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács soros elnökségét jelenleg Hollandia látja el.