eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Donald Trump bedobta az ötletet

Nem lenne szabad fegyvereket eladni olyan személyeknek, akiket terrorizmus gyanúja miatt megfigyelés alatt tartanak - ezt javasolta a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump egy Twitter-bejegyzésben.

A New York-i üzletember először vetette fel a fegyvervásárlás korlátozását. Korábban mindig megingathatatlanul ragaszkodott ahhoz, hogy az alkotmány biztosítja minden amerikai állampolgárnak a fegyvervásárláshoz és -viseléshez való jogot, s ő - mint hangoztatta - mindig is tiszteletben tartotta és tartja majd a jövőben is ezt az alkotmányos jogot. A tekintélyes és befolyásos fegyverlobbi már le is tette a voksát mellette: a mintegy négymillió tagot számláló Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) már májusban beállt mögé, támogatva elnökjelöltségét.

Mikroblogjában Donald Trump azt is bejelentette, hogy a közeljövőben találkozik az NRA vezetőivel, hogy megállapodjék velük e javaslatáról, s kérje támogatásukat a fegyvervásárlás speciális esetekben történő korlátozásához. Az NRA nem kommentálta Trump véleményét, de egyik szóvivője szintén mikroblogban jelezte: örömmel várják a találkozót Donald Trumppal. Ezzel egyidejűleg a szervezet közleményt adott ki, amelyben leszögezte: azoknál, akik fegyvert akarnak vásárolni, de rajta vannak az FBI által terrorizmus gyanúja miatt megfigyeltek listáján, fel kell függeszteni a fegyvervásárlást. A republikánusok várható elnökjelöltje a kora délutáni órákban a georgiai Atlantában kampányolt, s beszédében ezúttal is kitért a bevándorlás problémájára. Európával példálódzott: tévedésnek minősítette az európai országok bevándorlás-politikáját, és Németország és Belgium példáját hozta fel. Szerinte a német kancellár-asszony tévedett, bár - mint mondta - Merkel soha nem fogja ezt beismerni. De "Németország és Belgium is élhetetlen ország lett" - fogalmazott. Trump megítélése szerint az Európába bevándorlók számára "biztonsági zónákat" kellene létrehozni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×