Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb érv a brit kilépés ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britanniának adott igazat az Európai Bíróság a vendégmunkásoknak járó családi támogatásáról szóló vitában az Európai Bizottsággal szemben. A döntésnek a britek uniós maradása mellett érvelőket erősítheti a referendumot megelőző kampányban.

A brit hatóságoknak jogukban áll megtagadni, hogy családi támogatást fizessenek azon más európai uniós társállamokból érkezett munkavállalók számára, akik nem vitték magukkal gyermekeiket Nagy-Britanniába – ezt mondta ki tegnapi ítéletében az Európai Unió Bírósága.

A brit eljárás miatt az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást, ám a luxembourgi székhelyű bíróság elutasította a keresetet és kimondta: nincs akadálya, hogy a szociális ellátások nyújtásakor a gazdaságilag inaktív uniós polgároktól is megköveteljék, hogy a fogadó tagállam területén tartózkodjanak, jogszerűen.

"A bíróság elfogadta a brit érvelést és azt mondta, hogy lényegében nem kér többet, mint amit az uniós jog is feltételként megszab; az ott-tartózkodást" - mondta Törő Csaba, a Károli Gáspár Református Egyetem docense.

Mivel a más uniós tagországokból érkezett munkavállalóknak nyújtott támogatások adják az egyik fő témáját a Nagy-Britannia uniós kilépését pártoló kampánynak, a döntést akár az unióban maradást pártolók is felhasználhatják – tette hozzá Törő Csaba.

Mint fogalmazott: "megragadható és látható, hogy igenis lehet érvelni és lehet védekezni az intézményi és jogi kereteken belül, nem kell elhagyni az uniót ahhoz, hogy a tagállamok saját érdekeiket tudják érvényesíteni. Az ellentábor biztos felhasználta volna ezt is, most majd a kormány fog erre hivatkozni, mert ez az ő érveiket támasztja alá. Szerintem fogják használni, minden ilyen eset hasznos lehet illusztrációként és az érvek alátámasztásaként."

Jövő csütörtökön tartják a népszavazást Nagy-Britannia uniós tagságáról.