Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Két újabb ukrán elítélt indult haza Oroszországból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb sikeres orosz-ukrán fogolycseréről adott hírt Petro Porosenko ukrán államfő kedden a Twitteren.

Eszerint az Oroszországban elítélt Jurij Szolosenkóval és Hennagyij Afanaszjevvel a fedélzetén egy ukrán repülőgép már úton van Moszkvából Ukrajnába.

A 25 éves, krími származású Afanaszjevet terrorizmus vádjával ítélték Oroszországban hét év börtönbüntetésre. 2014 májusában a Krím félszigeti Szimferopolban vették őrizetbe. Azzal gyanúsították meg, hogy tagja a jelenleg szintén orosz börtönben raboskodó Oleh Szencov krími filmrendező által létrehozott "terrorszervezetnek".

A 73 éves Szolosenko hat év börtönbüntetést kapott Oroszországban. Őt azzal vádolták meg, hogy ukrán légvédelmi rendszerek javításához kísérelt meg eszközöket vásárolni. A nyugdíjas, volt fegyvergyári igazgatót 2014 augusztusában fogták le Moszkvában kémkedés vádjával.

Kijev szerint mindkét ukrán állampolgár ellen törvénytelen ítéletet hoztak Oroszországban.

Sajtóhírek szerint az ukrán nemzeti gárda egy AN-26-os repülőgépe a moszkvai Vnukovo-2 repülőtéren vette fel a két foglyot. A gépen Szvjatoszlav Ceholko, az ukrán elnök sajtótitkára és Irina Herascsenko, a kijevi parlament alelnöke fogadta őket. A találkozásról azóta már fotót is közölt az ukrán internetes média. Az ukrán elnök sajtószolgálata szerint Porosenko még kedden felkeresi a két férfit abban a kijevi kórházban, ahová kivizsgálásra és - ha szükséges -, ellátásra szállítják őket.

A két ukrán elítéltnek a Kreml sajtószolgálata szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyelmet adott, így jogilag vált lehetővé, hogy elhagyják Oroszországot.

Közben egy orosz gép is elindult a Vnukovo reptérről Ukrajnába, hogy a fogolycsere keretében hazaszállítson két, Ukrajnában őrizetben lévő személyt.

Jurij Tangyit, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének tanácsadója azt mondta, hogy Afanaszjevet és Szolosenkót az odesszai tragikus eseményekkel kapcsolatba hozott két orosz állampolgárra cserélték ki. 2014. május 2-án a dél-ukrajnai Odesszában oroszbarát és Kijev-párti tüntetők csaptak össze, aminek következtében összesen 48-an haltak meg és mintegy 300-an szenvedtek sérüléseket. Az összecsapásban kigyulladt a szakszervezetek háza, a halálos áldozatok zöme az égő épületben - a hatósági vizsgálatok szerint - füstmérgezés következtében vesztette életét.

Más források szerint két, Ukrajnában szeparatizmussal megvádolt odesszai újságíróra cserélték ki az Oroszországból hazatérő foglyokat.

A mostani az első sikeres fogolycsere azóta, hogy május 25-én kiszabadult az Oroszországban bebörtönzött és a kelet-ukrajnai harcokban való részvételéért 22 év börtönbüntetésre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő, akit két, Kijevben elítélt orosz katonára, Alekszandr Alekszandrov őrmesterre és Jevgenyij Jerofejev századosra cseréltek ki. Utóbbi kettő felderítés közben esett fogságba a Donyce-medencében, amikor felderítést végeztek a frontvonalnak az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött oldalán. Kihallgatásukkor azt mondták, hogy az orosz katonai hírszerzéshez tartoznak, a Kreml azonban ezt váltig tagadta.