eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csak lassan csökken az atomfegyverek száma

Lassan halad a nukleáris fegyverek leszerelése - állapítja meg a Stockholmi Békekutató Intézet éves jelentésében. Bár a robbanófejek száma csökkent, dollármilliárdokat költenek a meglévő eszközök továbbfejlesztésére.

A világ két vezető atomhatalma, az Egyesült Államok és Oroszország bár lassan, de csökkenti atomfegyverei számát, ezzel párhuzamosan azonban modernizálja a meglévő eszközeit – olvasható a Stockholmi Békekutató Intézet éves jelentésében. A világ atomfegyvereinek 93 százaléka van a két nagyhatalom birtokában, és a jelentés szerint sem Moszkva, sem pedig Washington nem tesz jelentős lépéseket a leszerelés érdekében.

A SIPRI kiemeli például, hogy Amerika 2015 és 2024 között 348 milliárd dollárt, átszámítva több mint 95 ezer milliárd forintot tervez nukleáris arzenáljára fenntartására és fejlesztésére fordítani. Egyes becslések szerint ez az összeg a következő 30 esztendőben akár meg is háromszorozódhat, és elérheti az 1000 milliárd dollárt. Ami pedig legkevésbé sem abba az irányba mutat, amit Barack Obama elnök nyilatkozatában kitűzött, miszerint csökkentik az atomfegyverek számát, valamint szerepét az Egyesült Államok nemzetbiztonsági stratégiájában – írja a stockholmi békekutató. Pedig a 2011-ben hatályba lépett a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló harmadik egyezmény szerint Oroszország és az Egyesült Államok stratégiai atomfegyvereinek számát egyenként 1550-re csökkenti.

Jelenleg Oroszország 7290, az Egyesült Államok 7000 nukleáris robbanófejjel rendelkezik. Ezek nagyjából harmada, 1790 és 1930 van bevethető formában például rakétára szerelve. A kilenc atomhatalom, az Egyestül Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, illetve Izrael és Észak-Korea az év elején összesen 15400 nukleáris robbanófejjel rendelkezett, ami 450-nel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt volt.

Aggasztó jelenségnek tűnik, hogy a két egymással rivalizáló szomszéd, India és Pakisztán is igyekszik a másik fölé kerekedni nukleáris fegyverarzenáljával. India felújítja ballisztikus rakétaprogramját, és növeli plutónium termelését, míg Pakisztán a harctéren bevethető atomfegyvereinek továbbfejlesztésén dolgozik, hogy ezzel ellensúlyozza India hagyományos fegyverek terén meglévő fölényét – írja éves jelentésében a Stockholmi Békekutató Intézet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×