Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ENSZ a fegyvertartás szigorítását követeli az Egyesült Államoktól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ENSZ egyik tisztviselője a fegyvertartás szigorítását követelte kedden az Egyesült Államoktól, hogy a 49 halálos áldozatot követelő orlandói támadáshoz hasonló merényletek a jövőben ne fordulhassanak elő.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi biztosa nyilatkozatában "hathatós fegyverellenőrzési intézkedések" elfogadását sürgette az Egyesült Államoktól a polgári lakosság védelmére.

"Nehéz racionális magyarázatot találni arra, (...) miért vásárolhatnak ennyire egyszerűen lőfegyvereket, így gépkarabélyokat is az emberek akár korábbi bűncselekmények, kábítószer-élvezet, családi erőszak, elmebetegség vagy belföldi s külföldi szélsőségesekkel fenntartott közvetlen kapcsolat ellenére" - jelentette ki Husszein Genfben. Szerinte az orlandóihoz hasonló támadások az enyhe fegyvertartási szabályokra vezethetőek vissza, s meg lehetne előzni őket.

"A felelőtlen fegyvertartást támogató propaganda azt sugallja, hogy a fegyverek biztonságosabbá teszik a társadalmat, még akkor is, ha minden jel ennek az ellenkezőjét mutatja" - fűzte hozzá az emberi jogi biztos.

Az orlandói vérengzés elkövetője, Omar Mateen 49 embert lőtt le vasárnapra virradóra egy melegbárban. A biztonsági cégnél dolgozó férfi hivatalból hordhatott magánál fegyvert, s legálisan vásárolta a támadásban használt AR-15 típusú félautomata gépkarabélyt is.