Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amerikai tisztségviselők: nincs bizonyíték a kapcsolatra az Iszlám Állam és a merénylet között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Habár az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet magára vállalta az Egyesült Államok történetének legvéresebb lövöldözésének számító orlandói támadást, amerikai tisztségviselők közölték, nem találtak bizonyítékot arra, hogy közvetlen kapcsolat állna fenn az ötven halálos áldozatot követelő merénylet és a szélsőséges iszlamisták között.

A dzsihadista szervezethez kötődő Amak hírügynökség vasárnap közölte: "az Iszlám Állam egyik harcosa hajtotta végre azt a fegyveres támadást, amely az amerikai Florida állambeli Orlando városában egy melegbár ellen irányult, s mely több mint 100 áldozatot hagyott hátra".

A Pulse nevű szórakozóhelyen legkevesebb ötvenen vesztették életüket és további ötvenhárman megsebesültek, mielőtt a rendőrök agyonlőtték a fegyverest. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Omar Mateen floridai lakosként azonosította az elkövetőt, aki afgán bevándorlók fiaként az Egyesült Államokban született.

Az FBI egyik tisztje szerint előfordulhat, hogy a férfi az Iszlám Állammal szimpatizált. A név nélkül nyilatkozó tisztségviselő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy további vizsgálódásra van szükség ahhoz, hogy a radikális iszlamizmushoz fűződő, esetleges kapcsolatról bármit mondhassanak.

A nyomozást jól ismerő, három másik amerikai tisztségviselő azt mondta, eddig nem találtak az Iszlám Állam vagy más militáns csoport és a merénylet közötti közvetlen kapcsolatra utaló bizonyítékot. "Az eddigi ismereteink szerint (a merénylő) az első közvetlen kapcsolatot a mészárlás idején létesítette azzal, hogy esküt tett (az Iszlám Államnak)" - mondta egy terrorellenes ügyekben illetékes tisztségviselő utalva arra, hogy a gyanúsított felhívta az amerikai segélyhívószámot és a telefonban hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezetőjének.

Az amerikai hírszerzés egyik munkatársa úgy vélte, nem volt váratlan, hogy a terrorszervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, tekintve, hogy a csoport komoly vereségeket és veszteségeket szenvedett el Irakban és Szíriában is. "Az a tény, hogy az Iszlám Államhoz kötődő egyik honlap dicsérte (a támadást), nem jelent semmit" - mondta. "Hazai pályán vesztésre állnak, és nem meglepő, ha valamiféle fordulatos győzelemre várnak" - tette hozzá.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap leszögezte, terror- és gyűlöletcselekmény történt. Hangsúlyozta, az FBI minden eszközzel azon dolgozik, hogy megállapítsa, szélsőséges csoport inspirálta-e az elkövetőt.

A nyomozást ismerő két tisztségviselő azt mondta, a jelenleg legvalószínűbbnek tartott szcenárió szerint a lövöldözőt valamilyen módon inspirálták az iszlamista szélsőségesek.