eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A fegyvervásárlási és fegyvertartási szabályok szigorításáról döntöttek az uniós belügyminiszterek

A fegyvervásárlási és fegyvertartási szabályok szigorításáról döntöttek pénteki luxembourgi tanácskozásukon az uniós tagországok belügyminiszterei.

A novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli terrortámadásokat követően elfogadott megállapodás a korábbinál szigorúbb szabályokat ír elő a félautomata fegyverek vásárlására és tartására vonatkozóan, és a mostaninál is szigorúbban biztosítaná a hatástalanított fegyverek működésképtelenségét.

A tanácsülésen létrejött egyezmény szerint a félautomata lőfegyverek többségét magánszemélyek nem vásárolhatnák meg, főként azok a fegyverek kerülnének át ebbe a kategóriába, amelyek némi átalakítással teljesen automatává tehetők.

A javasolt új szabályok értelmében a tagállami hatóságoknak minden lőfegyvert be kellene jegyezniük és fokozniuk kellene az unión belüli információmegosztást a fegyverkereskedelem jobb követhetősége érdekében. A regisztrációs kötelezettség a filmforgatások során használt, de élessé alakítható kellékfegyverekre is kiterjedne.

Ezen intézkedések mellett a fegyverek és lőszerek internetes kereskedelmének szabályait is szigorítanák.

Ard van der Steur, az EU soros elnökséget jelenleg betöltő Hollandia igazságügyi minisztere szerint az új szabályok nyomán jelentősen "csökken annak a kockázata, hogy a legálisan vásárolt lőfegyverek kijussanak a feketepiacra". Hozzátette, sikerült igazságos és kiegyensúlyozott megoldást találni a tanács ülésén.

Az egyezmény fokozza a terrorfenyegetettséggel és a szervezett bűnözéssel szembenéző európai állampolgárok biztonságát - hangsúlyozta az ülést követően Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Uniós források szerint Csehország és Lengyelország ellenezte az új szabályokat, azok elfogadásához azonban nem volt szükség egyhangú döntésre.

A miniszterek tanácskozásán elfogadott egyezséget egyes szakértők az Európai Bizottság javaslatának felvizezett változataként értékelték, mondván, hogy az túl sok kivételt tartalmaz, például gyűjtők, múzeumok, vadászok és sportlövők számára.

Mások mellett Felix Braz luxemburgi igazságügyi miniszter is túl megengedőnek tartja a szabályokat. "Úgy gondolom, hogy nem sikerült elérni a reformjavaslatok fő célját. A kiemelkedően veszélyes fegyverek vásárlására és birtoklására vonatkozó korlátozások nem elegendőek" - mondta.

A szigorításhoz még a társjogalkotó Európai Parlament jóváhagyása is szükséges. Erre várhatóan még idén sor fog kerülni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×