eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Izrael vasárnap éjfélig tartó zárlatot rendelt el

Az izraeli hadsereg általános zárlatot rendelt el vasárnap éjfélig a palesztin területekre a szerdai tel-avivi merénylet és a sávuót, a hetek izraeli ünnepe miatt - jelentette pénteken a helyi közszolgálati rádió.

Ennek idejére lezárják Ciszjordánia és a Gázai övezet Izraelbe vezető átkelőhelyeit, de a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez tartó imádkozókat átengedik a ramadán muzulmán böjti hónap első pénteki imájához, valamint egészségügyi vészhelyzetekben és humanitárius okból is megnyitják a határt.

A ramadán első pénteki ünnepnapjára magas fokú készültséget rendeltek el, több ezer rendőr és önkéntes biztosítja a rendet Jeruzsálemben és az izraeli fennhatóság alatt álló környező arab falvakban.

Idén tovább növeli a biztonságiakra nehezedő nyomást, hogy szombat este kezdődik a zsidó sávuót, magyarul hetek, vagy másik nevén tóraadás ünnepe, amely a keresztény vallásban a pünkösdnek felel meg. Ez a három zarándokünnep egyike, amikor a hagyományőrző zsidók ellátogatnak Jeruzsálembe, és ugyanazokon a szűk sikátorokon közelítik meg a siratófalat, mint amelyeken a muszlimok az al-Akszát.

A feszültség csökkentése érdekében péntekre lezárták a zsidó negyed felé tartó imádkozók előtt az óváros muzulmán negyedén átvezető Damaszkuszi kaput, ők csak a Jaffa kapun tarthatnak céljuk felé.

A ramadán idején a muzulmánok napkeltétől napnyugtáig minden nap böjtölnek, még folyadékot sem vehetnek magukhoz. A holdhónapokhoz igazodó muzulmán naptár miatt az ünnep vándorol, az év különböző időszakaira esik. Idén nehézséget jelent, hogy a rekkenő hőséggel járó júniusban tartják.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×