Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Exit poll: Bukarestben baloldali, Kolozsváron jobboldali győzelem várható

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bukarestben a Szociáldemokrata Párt (PSD) által jelölt Gabriela Firea szenátor nyeri a főpolgármester-választást, Kolozsváron pedig a tisztségben lévő Emil Boc, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje szerez újabb négy évre mandátumot a városháza élén a vasárnapi egyfordulós önkormányzati választásokon - közölte a Digi 24 hírtelevízió az IRES közvélemény-kutató intézet által készített exit pollra hivatkozva.

Az urnáktól távozók nyilatkozatai szerint Firea a voksok 42 százalékát kapta meg, míg legfőbb ellenfele, Nicusor Dan, az újonnan alakult Mentsük meg Bukarestet Szövetség (USB) jelöltje 29,8 százalékos eredményre számíthat. Az exit poll harmadik helyre sorolja a legnagyobb jobbközép párt, a PNL főpolgármester-jelöltjét Catalin Predoiut 13,3 százalékkal.

A Sociopol közvélemény-kutató intézet fővárosi becslésének eredményei, amelyeket az Antena 3 hírtelevízió ismertetett, 1-1 százalékponttal térnek csak el az IRES exit polljától.

Bukarest hat kerületi polgármesteri hivatala közül ötben szociáldemokrata győzelmet jósolnak az exit pollok, kivételt az első kerület képezhet, ahol Clotilde Armand, az USB jelöltje egy százalékponttal vezet az exit pollban szociáldemokrata ellenfelével, Dan Tudoracheval szemben.

Kolozsváron Emil Boc újraválasztását a voksolók 69 százaléka támogatta az IRES becslése szerint. A második helyen Horváth Anna alpolgármester, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) polgármester-jelöltje szerepel 10,8 százalékos támogatottsággal. A PSD által is támogatott független Octavian Buzoianu 8,8 százalékot szerzett az IRES becslése szerint.

A központi választási bizottság (BEC) vasárnap éjfélig 80 százalékos feldolgozottságú részeredményeket ígért, ezért más nagyvárosokról nem rendeltek exit pollokat a hírtelevíziók. A részeredményeket a szavazás lezárása utáni első órákban még nem lehetett elérni a BEC honlapján.

Az idei romániai önkormányzati választásokon a szavazásra jogosult 18 millió 265 ezer polgár 48,4 százaléka adta le voksát: ez elmarad a négy évvel korábbi, 56 százalékos részvételtől.