eur:
395.48
usd:
372.82
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Új Marshall-terv kell?

Az ENSZ kudarcot vallott, és Európa tévúton jár; új világrendre van szükség, és Olaszország feladata, hogy a kontinens számára iránymutató tervet dolgozzon ki a migráció kérdésében, vezető szerepet vállalva magára a Földközi-tenger térségében - jelentette ki Angelo Scola milánói érsek a La Repubblica című olasz napilap pénteki száma szerint.

Az olasz bíboros hangoztatta, hogy "túl sok áldozata van a hajószerencsétlenségeknek, a bezárkózás politikája elfogadhatatlan, Marshall-tervre van szükség olasz vezetéssel a Mediterráneumban".

Angelo Scola úgy fogalmazott, hogy "az európai politikák kudarcával szemben új világrendre van szükség, olyan Európai Unióra, amely valóban az is, és amely konkrét problémákkal foglalkozik. Olaszország pedig földrajzi helyzetének, valamint társadalmi és kulturális rugalmasságának köszönhetően vezető szerepet tölthetne be, sőt ezt kellene betöltenie."

A Milánó egyházát öt év óta vezető érsek úgy látja, hogy a jelenlegi helyzet az európai politikák sikertelenségének eredménye. "Németországra, Ausztriára és szomszédos országokra gondolok - mondta. - A balkáni útvonal lezárása megnehezítette számunkra a helyzetet, de lényegében nem módosította. A szünet nélküli érkezések és a számos tragédia azt mutatja, hogy elfogadhatatlan az ellenállás vagy a bezárkózás politikája".

Hozzátette: nem invázióról vagy vészhelyzetről, hanem "szerkezeti" problémáról van szó. Szerinte Olaszországban "olaszosan, egy kicsit mindig rendetlenül" zajlik a migráció kezelése, "de nem csináljuk rosszul".

Angelo Scola szerint rendkívüli tervre van szükség a migrációs áramlattal érkezők "széles körű befogadására a nyári időszakban a plébániákon, rendelkezésre bocsátva a (templomépületek) termeit, a tornatermeket és iskolai intézményeket".

Azoknak az olasz polgármestereknek, akik nemet mondanak a menekültkérelmet benyújtó migránsok befogadásra, Angelo Scola azt válaszolta, hogy a félelemmel spekulálnak. "A félelem jelenségét azonban semmiképpen nem szabad alábecsülni, gyakran a gyér tudásból fakad. Kevesen tudják, hogy Olaszország sokkal kevesebb menekültet fogad be mint Irán, Jordánia, Libanon vagy Törökország. Nagy nevelőmunka vár ránk. Kiegyensúlyozott befogadásra van szükség, azoknak az állampolgárként való integrálásával, akik a kontinensünkön akarnak letelepedni (...) Ez az egyetlen út a félelem leküzdésére."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×