Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új hot spotokba menekülnének az olaszok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két újabb regisztrációs központ nyílik júliusig Szicíliában, és további három, úgynevezett mobil hot spot kezdi el működését szintén Dél-Olaszországban: a római kormány így igyekszik elkerülni, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítson a migránsok elégtelen olaszországi azonosítása miatt - jelentette a Corriere della Sera című napilap pénteken.

Az újság értesülései szerint az olasz belügyminisztériumból pénteken küldték el az Európai Bizottsághoz intézett válaszlevelet az Itáliába érkező migránsok regisztrációjának megoldására vonatkozó tervekkel. A levél Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosának májusi figyelmeztetésére reagál, amely az olasz partokra érkező migránsok számának növekedésével újabb lépéseket sürgetett.

Az olasz tárca terve szerint a tavaly novembertől megnyitott négy regisztrációs központ (Lampedusa, a szicíliai Pozzallo és Trapani-Milo, valamint a pugliai Taranto) mellett, amelyek 1600 embert képesek egyszerre kezelni, júliusig további két hot spot nyílik a szicíliai Messinában és Mineóban további 1100 hellyel. Az olasz hatóságok hangsúlyozták, hogy a hot spotokban regisztrált személyeket kivétel nélkül lefényképezik, az ujjlenyomatvétel azonban nem százszázalékos, mivel egyes csoportok, mindenekelőtt a szíriaiak és eritreaiak ezt megtagadják.

Három, úgynevezett mobil regisztrációs központ felállítását is tervezik Szardíniában, Pugliában, valamint Calabriában: ezeket az akárhol működtethető hot spotokat alkalmanként a legtöbb érkezőt fogadó kikötőkben állítanák fel a migránsok minél gyorsabb azonosítása érdekében. Az elutasított menedékkérők kitoloncolásukig való ideiglenes elhelyezésére újabb 1500 szálláshelyet biztosítanak. Az olasz belügyminisztérium levelében egy hadihajón vagy komphajón létesítendő tengeri hot spotról is szó van, amelyet "rendkívüli" migrációs áramlat esetén vetnének be.

Olasz adatok szerint idén június 1-jéig mintegy 48 ezer ember érkezett az országba, és több mint 112 ezren vannak a befogadóállomásokon, amelyekben nincs már több hely. A becslések szerint az ott tartózkodók 35 százaléka kaphat pozitív választ benyújtott menedékjogi kérelmére.

Olaszország az új hot spotokért cserébe 500 millió eurós támogatást kér az általa kidolgozott Migration Compact nevű migrációs javaslatcsomag megvalósítására, amelynek lényege az együttműködés azokkal az afrikai államokkal, ahonnan a migránsok többsége érkezik.