Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Holttesteket találtak Kréta közelében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkevesebb négy ember holttestét emelték ki, 340 embert viszont sikerült élve kimenteni pénteken a kora délutáni órákig a Kréta közelében elsüllyedt hajóról, amely egyes becslések szerint 400-500, mások szerint akár 700 migránst is szállíthatott a fedélzetén - közölték pénteken a görög hatóságok.

Az első információk arról szóltak, hogy a vízi jármű fedélzetén több száz migráns tartózkodhatott.

Nikosz Langadianosz, a görög parti őrség szóvivője azt mondta, továbbra sem világos, pontosan hányan tartózkodtak a fedélzeten. "Azt hallottuk, hogy négyszázan vagy ötszázan lehettek a hajón, de nem tudjuk megerősíteni ezt a számot" - tette hozzá.

A görög média jelentései szerint akár hétszázan is lehettek a hajótörést szenvedett járművön.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közlése szintén arról szólt, hogy a szerencsétlenül járt hajó legkevesebb hétszáz utassal tartott Afrikából Európa felé.

A mentőakcióban a térségben tartózkodó öt hajó, két görög járőrhajó, egy katonai repülőgép és a görög parti őrség három helikoptere vesz részt.

Korábban a kikötői rendőrség szóvivője a francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a bajbajutottak száma több százra tehető. "Sokan eshettek a tengerbe, a térséget átszelő hajók mentőbójákat bocsátottak vízre, és a migránsok megmentésére siettek" - tette hozzá.

Az IOM bejelentése szerint az egyiptomi Alexandriából indult a 25 méter hosszú hajó, amely Krétától 75 mérföldre délre, nemzetközi vizeken került bajba. Azt még nem tudni pontosan, hogy utasai milyen nemzetiségűek voltak.

A görög hatóságok szerint a jármű Olaszországba tartott. A görög média tájékoztatása szerint a hajóról érkező első segélyhívás az olasz parti őrséghez futott be, ők értesítették görög kollégáikat.

A Líbiától és Egyiptomtól északra fekvő görög szigetre szerdán 113, többségében afgán migráns érkezett. A menekültválság kezdete óta első alkalommal fordult elő, hogy Krétán migránsok száznál is nagyobb számú csoportja szállt partra.