Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bedurvult a horvát kormányválság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondásra szólította fel Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök pénteken mindkét helyettesét a kormányválság megoldása érdekében.

Oreskovic rendkívüli zágrábi sajtóértekezletén hangsúlyozta: a Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes és Bozo Petrov miniszterelnök-helyettes között kialakult vita és személyes ellentét túl nagy teher a kormánynak és az országnak, ezért a nemzeti érdek azt kívánja, hogy mindketten mondjanak le tisztségükről.

Karamarko egyúttal a nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke, Bozo Petrov pedig a kisebbik kormányzó párt, a Híd Függetlenek Listájának elnöke.

A kormányfőnek többszöri próbálkozás után sem sikerült kibékítenie Karamarkót és Petrovot. Egyes sajtóértesülések szerint a lemondásra maga a HDZ kérte meg a technokrata kormányfőt, hogy így mentse meg Karamarkót, mielőtt még a parlament megvonná tőle a bizalmat.

A miniszterelnök szerint csak a két helyettes távozásával lehet megőrizni a kabinet stabilitását és végrehajtani a reformokat, továbbá megmenteni az országot a válságtól.

"Nagy csata lesz ez Horvátország számára, és bízom abban, hogy az állampolgárok a végén olyan döntést hoznak, amely leginkább az ország érdekeit szolgálják" - hangsúlyozta, majd reményét fejezte ki, hogy együtt haladhatnak előre.

Oreskovic közölte: ő maga nem adja be és nem is tervezi lemondását. Miután a kormányfő csütörtökön fél órával a kormányülés előtt elhagyta a kormányhivatalt, arra hivatkozva, hogy sürgős intéznivalója akadt és egész nap nem volt elérhető a sajtó munkatársai számára, a média arról kezdett találgatni, hogy ő maga valószínűleg le akar mondani.

Az új kormány megalakulása óta nagy a feszültség a két kormánypárt, HDZ és a Híd között. A helyzet még inkább súlyosbodott, amikor a Nacional című horvát hetilap egyik számában megszellőztette, hogy Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes felesége, Ana Saric Karamarko cége két évig szerződésben állt Jozo Petrovic cégével, amely a Molt is tanácsokkal látta el.

Két héttel később a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tomislav Karamarko ellen. Nem sokkal később a Híd kormánytagjai megvonták a bizalmat Tomislav Karamarkótól, valamint Petrov bejelentette, hogy a Híd képviselői ugyanígy fognak voksolni a parlamentben is.

A kezdeményezésről legkésőbb június 18-ig dönt a nemzetgyűlés. Politikai szakértők szerint bármilyen eredmény születik a szavazáson, új választásokat kell kiírni. Csak így oldható meg a válság és csak így tisztességes a választópolgárok felé - hangsúlyozták.

A november 8-ai parlamenti választásokon a két nagy párt, az akkor kormányzó SDP és a jobboldali HDZ fej-fej mellett végzett, egyikük sem szerzett abszolút többséget. A Híd nélkül ezért egyikük sem volt képes kormányt alakítani. A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, és bár mindkét nagy párttal tárgyalt a kormányalakításról, december 23-án végül a konzervatív HDZ-vel állapodott meg a kabinet létrehozásáról.