eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Árvíz Bajorországban - újabb halálos áldozatok

Tovább emelkedett a bajorországi áradások halálos áldozatainak száma.

Tovább emelkedett a bajorországi áradások halálos áldozatainak száma, pénteki esti adatok szerint legkevesebb heten haltak meg.

A németországi tartomány délkeleti részén több mint 150 négyzetkilométeres területet sújtott a Markus Söder tartományi pénzügyminiszter által esőcunamiként jellemzett természeti csapás. A kár százmillió eurós nagyságrendű. A kormány családonként 1500 eurós gyorssegélyt folyósít a károsultaknak, és további segítséget is ígér.

A bajor-osztrák határon fekvő Passau térségében a napokig tartó heves esőzések hatására szerdán keletkezett áradásokban több száz lakóház került víz alá. Többen azért haltak meg, mert nem tudtak kimenekülni otthonukból a rohamsebességgel beömlő víz elől. Így halt meg egy 28 éves nő, 56 éves édesanyjával és 78 éves nagyanyjával együtt. Holtan találtak egy 65 és egy 75 éves férfit, és egy 80 éves nőt is.

Péntek este négy embert tartottak nyilván eltűntként. A mentőalakulatok folyamatosan dolgoznak, 150 embert mentettek ki életveszélyes helyzetből.

Az áramszolgáltatás péntekre csaknem teljesen helyreállt, és a hatóságok most a több helyen súlyosan megrongálódott úthálózat és a vízellátás helyreállítására összepontosítanak. A tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek és a sok önkéntes segítő versenyt fut az idővel, a vastag rétegben megtelepedett sáros hordalékot gyorsan el kell takarítani, mert "kőkemény lesz, ha megszárad" - mondta az országos katasztrófavédelmi szervezet (THW) egy szóvivője.

Az egy hete tartó, rendkívül csapadékos időjárás Németország más részein is katasztrófahelyzetet idézett elő. A bajorországi áldozatokkal együtt országszerte 11 ember halt meg.

Csütörtök este az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Krefeldnél két embert villámcsapás miatt súlyos sérülésekkel kórházba szállítottak. A térségben nagyobb baj nélkül sikerült átvészelni az éjszakát, az áradó Issel folyónál megerősített gátak elbírták az 50 centiméterről 200 centiméteresre emelkedett vízoszlop nyomását.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) százévente egyszer fordul elő az utóbbi héten uralkodó időjárás, amelynek legfőbb jellemzője, hogy helyenként nagyon rövid idő alatt nagyon sok csapadék hull. Például egyes Baden-Württemberg tartományi régiókban vasárnap hat óra alatt négyzetméterenként 100 liter csapadék hullott, ami több a május havi sokévi átlagnál. A DWD előrejelzése szerint Németország déli részén folytatódik a heves esőzés, szombatig München és Stuttgart - Bajorország és Baden-Württemberg fővárosa - térségében hullhat a legtöbb csapadék.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×