eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Zeman emberkereskedelemnek minősítette Brüsszel javaslatát a kvótákból való kiváltásra

Az emberkereskedelmet már a 19. században betiltották, de az Európai Bizottság ezt eddig nyilvánvalóan nem vette tudomásul - reagált Milos Zeman cseh államfő egy lapinterjúban arra a kérdésre, mi a véleménye arról az EB-javaslatról, miszerint az uniós tagállamok "kivásárolhatnák magukat" a kötelező kvótákból, ha minden be nem fogadott migránsért mintegy 250 ezer eurót fizetnének Brüsszelnek.

"Az emberkereskedelmet már a 19. században betiltották, szerkesztő úr. Az Európai Bizottság ezt eddig nyilvánvalóan még nem vette tudomásul" - jelentette ki Milos Zeman abban a beszélgetésben, amelyet vasárnap hozott nyilvánosságra a Parlamentní Listy cseh internetes hírportál. Arra a kérdésre, hogy milyen az esélye a brüsszeli javaslat megvalósításának, a cseh államfő kifejtette: "Természetesen semmilyen. Olvastam néhány lengyel és magyar politikus nyilatkozatát, akik ezt a javaslatot egy őrült agyszüleményének nevezték. Na, nem szeretném, hogy az Európai Bizottságnak része legyen egy pszichiátriai kezelőorvos" - szögezte le Zeman.

Az államfő szerint alaptalan az a néhány aktivista és politikus által hangoztatott vélemény, hogy a migránsválság kapcsán a cseh társadalom radikalizálódik, és a fasizmusra utaló jelek jelentek meg. "Határozottan nem" - válaszolta Milos Zeman, s hozzátette: a cseh társadalom mindössze "előzetesen óvatos" a migránsokkal összefüggésben.

Zeman leszögezte, hogy minden Csehországban érkező migráns "illegális menekült", mert nem tartotta be a dublini szerződés egyik alapszabályát, miszerint menedékjogot az első biztonságos országban kell kérnie. Csehország földrajzi helyzeténél fogva semmiképpen sem tekinthető első biztonságos országnak. "Ha tehát (a menekült) átlépi határainkat, megsérti a dublini szerződést, s ilyen értelemben illegálisan tartózkodik nálunk (Csehországban)" - fejtette ki Zeman, aki következetesen elutasítja az illegális migránsok befogadását, és szigorúbban védené a schengeni övezet külső határait, valamint Csehország határait.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×