eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megvétózta Oklahoma kormányzója az abortusz bűncselekménnyé nyilvánítását

Megvétózta pénteken Oklahoma állam kormányzója, Mary Fallin azt a törvényjavaslatot, amely bűncselekménynek minősítette volna a művi abortuszt még nemi erőszakból eredő terhesség esetén is.

A tervezetet előző nap fogadta el az amerikai tagállam szenátusa. A törvényjavaslat lehetővé tette volna azt is, hogy bevonják az abortuszt végző orvosok engedélyét.

Mary Fallinnak öt napja volt arra, hogy aláírja vagy megvétózza a törvényjavaslatot. A kormányzó - aki egyébként a művi abortusz ellenzője - indoklása szerint azért vétózta meg a törvényjavaslatot, mert az ebben a formájában túlságosan pontatlan, nem kellően egyértelmű.

A javaslatot egyébként 33:12 arányban, de vita nélkül szavazta meg az oklahomai törvényhozás felsőháza. A törvény csak abban az esetben engedte volna meg a mesterséges terhesség-megszakítást, ha az anya élete veszélyben van.

Fallin a tervezetnek főként azt a részét tartja hiányosnak, amely tisztázná, hogy pontosan milyen helyzet esetén tarthatja elengedhetetlennek az abortuszt egy orvos az anya életének megmentése végett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×