eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egyre több áldozatot szed az új típusú influenza Ecuadorban

Legalább harminckilenc ember meghalt új típusú influenzában idén április óta Ecuadorban - jelentette be szerdán Margarita Guevara egészségügyi miniszter.

Tájékoztatása szerint a latin-amerikai országban 239 esetet regisztráltak.

A vírus megjelenése a rendkívül hideg tél miatt történt, de a szomszédos Kolumbiában is voltak ilyen megbetegedések.

Az ecuadori egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban az influenza több típusa van jelen, influenza A(H3N2), influenza B és az új típusú influenza A(H1N1). Ez utóbbi betegség áll a növekvő halálozások mögött.

Guevara elmondta, hogy az országban hárommillió ember kapott védőoltást. A betegség tünetei a magas láz, a fejfájás, a csontokban és az izmokban érzett fájdalom, torokszárazsággal együtt járó intenzív köhögés.

A helyi egészségügyiek a házakban füstöléssel igyekeznek megakadályozni a vírus terjedését, a módszert azokon a menedékhelyeken is alkalmazzák, ahol a legutóbbi, az ország északi részén április 16-án történt földrengés áldozatait elszállásolták.

A miniszter felkérte a lakosságot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább, illetve betegség esetén forduljanak orvoshoz, ne kísérletezzenek öngyógyszerezéssel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben - a Mexikóban és az Egyesült Államokban feljegyzett esetek után - figyelmeztetett először az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 okozta világméretű járványra, amely 2010-ig 214 országban összesen 18 500 halálos áldozatot követelt. Ecuadorban akkor 2251 új típusú influenzás esetet regisztráltak és legalább 129-en meghaltak a betegségben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×