eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Belpolitikai válság Brazíliában

Szakított kedden a brazil kormánypárttal a fő koalíciós partnere, a Demokratikus Mozgalom Pártjának (PMDB) vezetősége közfelkiáltással döntött erről, még súlyosabb helyzetbe hozva a leváltással fenyegetett Dilma Rousseff baloldali elnököt.

A Michel Temer alelnök vezette centrista PMDB "függetlennek" nyilvánította magát még abban az esetben is, ha az elnök ellen jogi eljárás indulna. A párt közölte, hogy visszaadja a kormányban betöltött összes tisztségét, és felszólította minisztereit lemondásuk benyújtására. Amennyiben Rousseff kormányában nem köszönnek le a PMDB-s miniszterek, a párt fegyelmi vizsgálatot indít ellenük.

Rousseff elmozdítása esetén Temer az elnöki szék várományosa.

A brazil parlament alsóházának PMDB-s elnöke, Eduardo Cunha közölte, pártja nem felelős Rousseff elnöknek az utóbbi években hozott kiszámíthatatlan politikai döntéseiért.

A kormánypárt fő koalíciós partnerének 69 mandátuma van az 513 fős képviselőházban, és 18 szenátora foglal helyet a 81 fős szenátusban. A képviselőház tagjainak egyharmadára van szükség ahhoz, hogy meg lehessen akadályozni az államfő felmentését.

Két brazil kormánytisztviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta, a brazil elnök lemondta washingtoni útját, ahol a csütörtökön kezdődő nukleáris biztonsági csúcson vett volna részt. "Amióta elfogadta a meghívást, gyökeresen megváltoztak a dolgok. Itthon fog maradni, hogy kezelje a válságot" - mondta a nevük elhallgatását kérő tisztviselők egyike.

A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik. Az ellenzék azzal vádolja a baloldali brazil Munkáspárt (PT) színeiben politizáló Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Ezen felül azt vetik Rousseff szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét. Emiatt az ellenzék indítványt nyújtott be a parlamenthez, amelyben az államfő elmozdítását kérték.

Dilma Rousseff emellett március közepén államfői kabinetvezetővé nevezte ki Luiz Ináció Lula da Silva korábbi brazil elnököt, akivel szemben - a kampányfinanszírozási ügyletek mellett - felmerült a gyanú, hogy vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a Petrobras révén, s így pénzhez és luxusingatlanokhoz jutott.

Megfigyelők szerint erős annak a gyanúja, hogy Rousseff a kinevezéssel akarja megvédeni a büntetőeljárástól és az esetleges letartóztatástól Lulát. Mások szerint ez utóbbit azért nevezték ki a kabinetiroda élére, hogy megvédje a bukástól Rousseffet, akire hónapok óta óriási nyomás nehezedik a megvesztegetési ügy miatt.

A nyári olimpiai játékok megrendezésére készülő Brazíliában az utóbbi időben százezrek vonultak utcára az államfő elleni tiltakozásul. Rousseff elnöki mandátuma hivatalosan 2018-ban jár le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×