eur:
393.69
usd:
368.33
bux:
66145
2024. április 24. szerda György

Tunéziában meghosszabbították a rendkívüli állapotot

Tunéziában három hónappal meghosszabbították az ország fővárosában tavaly novemberben elkövetett és tucatnyi halálos áldozatot követelő terrorakció miatt bevezetett rendkívüli állapotot - közölte kedden az AP amerikai hírügynökség.

A tunéziai elnök hétfői döntése már a harmadik alkalom, hogy meghosszabbították a rendkívüli állapotot az észak-afrikai országban. Bédzsi Káid esz-Szebszi elnök döntése az ország fenyegetettségét tükrözi, hiszen Tunézia Líbiával és Algériával közös határain szélsőségesek ellen folytat harcot.

A rendőrség kedden felszámolt egy 12 fős terrorista sejtet, amely szélsőségeseket toborzott az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet számára Líbiába - közölte a tunéziai belügyi tárca.

Március 7-én iszlamisták ütöttek rajta a tunéziai hadsereg és rendőrség ellenőrző pontjain és laktanyáin a Líbiával szomszédos területen, az összecsapásokban legalább 45-en vesztették életüket, köztük 13 katona és hét civil is.

Tavaly márciusban pedig egy tuniszi múzeumban iszlamista terroristák 24 emberrel végeztek, közülük 20 külföldi turista volt. Június 26-án a Földközi-tenger partján fekvő Szúsza város két szállodájának strandján merénylők 38 külföldi turistát lőttek le, a felelősséget ezúttal is IÁ vállalta. November 24-én az IÁ az elnöki őrség autóbusza ellen követett el 12 áldozatot követelő robbantásos merényletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×