Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tunéziában meghosszabbították a rendkívüli állapotot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tunéziában három hónappal meghosszabbították az ország fővárosában tavaly novemberben elkövetett és tucatnyi halálos áldozatot követelő terrorakció miatt bevezetett rendkívüli állapotot - közölte kedden az AP amerikai hírügynökség.

A tunéziai elnök hétfői döntése már a harmadik alkalom, hogy meghosszabbították a rendkívüli állapotot az észak-afrikai országban. Bédzsi Káid esz-Szebszi elnök döntése az ország fenyegetettségét tükrözi, hiszen Tunézia Líbiával és Algériával közös határain szélsőségesek ellen folytat harcot.

A rendőrség kedden felszámolt egy 12 fős terrorista sejtet, amely szélsőségeseket toborzott az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet számára Líbiába - közölte a tunéziai belügyi tárca.

Március 7-én iszlamisták ütöttek rajta a tunéziai hadsereg és rendőrség ellenőrző pontjain és laktanyáin a Líbiával szomszédos területen, az összecsapásokban legalább 45-en vesztették életüket, köztük 13 katona és hét civil is.

Tavaly márciusban pedig egy tuniszi múzeumban iszlamista terroristák 24 emberrel végeztek, közülük 20 külföldi turista volt. Június 26-án a Földközi-tenger partján fekvő Szúsza város két szállodájának strandján merénylők 38 külföldi turistát lőttek le, a felelősséget ezúttal is IÁ vállalta. November 24-én az IÁ az elnöki őrség autóbusza ellen követett el 12 áldozatot követelő robbantásos merényletet.