Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eldőlhet ma, kik lesznek az elnökjelöltek az Egyesült Államokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok öt szövetségi államában, Illinoisban, Missouriban, Ohióban, Észak-Karolinában és Floridában tartanak előválasztásokat a demokraták és a republikánusok kedden. A március 15-i előválasztások elemzők és maguk az elnökjelölt-aspiránsok szerint is sorsdöntőek lehetnek.

Különösen az ohiói és a floridai előválasztásoknak lehet nagy jelentőségük: ez a két állam az amerikai történelemben már számtalanszor volt "elnökjelölt-csináló" és elnökjelölti ambíciókat letörő szereplője a választási folyamatnak. Mindkét állam sok delegátust ad, ráadásul mindkét államban nem arányos, hanem a "győztes mindent visz" elve szerinti a voksolás: aki győz, az összes delegátust megnyeri.

A delegátusok választják meg a pártok elnökjelölt-állító országos konvencióján az elnökjelöltet.

A republikánus párt négy elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump milliárdos üzletember, Ted Cruz texasi szenátor, Marco Rubio floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó közül Rubiónak és Kasichnek nagy győzelemre van szüksége a "saját" államában ahhoz, hogy versenyben maradjon. Elemzők máris temetik Marco Rubio esélyeit: közvélemény-kutatások Donald Trump előnyét jelzik Floridában és Ohióban. Utóbbi államban ugyanakkor szoros a verseny Trump és Kasich között. Az ohiói kormányzó melletti voksolásra hívta fel híveit Marco Rubio, hétfőn este pedig Mitt Romney-val, a négy évvel ezelőtti republikánus elnökjelölttel kampányolt Kasich. Romney korábban erőteljesen bírálta Donald Trumpot az Utah államban mondott beszédében.

Az előválasztásokra Trump számára különösen kényes időpontban kerül sor. Az elmúlt napokban ugyanis megszaporodtak az incidensek és erőszakos cselekmények Trump kampánygyűlésein, a múlt héten már alig volt olyan kampányrendezvénye, ahol ne jelentek volna meg tüntetők. A Republikánus Párt vezető politikusai pedig egymás után adtak hangot az elharapódzó erőszak miatti aggodalmuknak. Amennyiben Trump kedden Ohióban és Floridában is győz, nehezen behozható előnyre tesz szert. A milliárdos üzletember egyetlen komoly vetélytársa a republikánus táborban Ted Cruz texasi szenátor, aki eddig hét államban nyert előválasztást, illetve jelölőgyűlést.

A republikánusoknak emellett jelölőgyűlésük lesz az Északi-Mariana-szigeteken is.

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa között sem futott még le az elnökjelöltségért folyó küzdelem. Hillary Clinton sokáig elkerülhetetlennek gondolt elnökjelöltségét immár nem kevesen vonják kétségbe, és bár Floridában és Észak-Karolinában valószínűleg ő nyeri meg a keddi előválasztást, a középnyugati államokban Bernie Sanders vermonti szenátor népszerűsége sokakat meglepő módon erősödött.

Clintonnak óriási előnye van az eddig megnyert delegátusok számát illetően, de Sandersnek a michigani győzelem után sikerült megélénkítenie a kampányát, és a felmérések szerint újabb híveket szerzett programjának. "Amikor dönteni kell, hogy a nagyvállalatok Amerikája, a kereskedelmi egyezményeket megkötő emberek oldalán állok-e, vagy ennek az országnak a dolgozói mellett, akkor én büszkén a dolgozók mellé állok" - hangoztatta Sanders hétfő este az egyik ohiói kampányrendezvényén. Hozzátette, "Clinton külügyminiszter a nagy pénzek érdekei mellé állt".