eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Terrortámadás történt Ankarában

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap este Ankara belvárosában: a nagy erejű robbanás következtében legalább 27 ember vesztette életét, hetvenöten pedig megsebesültek - közölte Ankara kormányzója.

Tavaly október óta ez már a harmadik merénylet, amely a török fővárosban történt.

A kormányzó tájékoztatása szerint a robbanószerrel megrakott gépkocsit a város központjában lévő Kizilay tér mellett repítette levegőbe egy öngyilkos merénylő.

A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a robbanószerrel megtömött autó akkor robbant fel, amikor a tér egyik buszmegállójában hátulról belerohant az egyik buszba.

A detonáció olyan hatalmas erejű volt, hogy két és fél kilométerre is hallották és látták a helyszín felett gomolygó füstöt. A helyszínre sok tűzoltót és mentőt vezényeltek.

A teret a hatóság lezárta attól tartva, hogy második robbanás követheti az elsőt.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az eseményt követően rendkívül ülésre hívta össze a biztonsági tanácsot.

A mostani merényletet az előzővel ellentétben ugyan nem a város kormányzati negyedében hajtották végre, hanem az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében, a robbantás így is mindössze 300 méterre történt a belügyminisztérium épületétől.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége a török kormányra hivatkozva éppen két nappal ezelőtt adott ki egy figyelmeztetést, miszerint terrortámadás történhet a török főváros központjában. A nagykövetség ezért arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék az esetleges terrortámadás környékét is.

Még nincs egy hónapja, hogy 29-an meghaltak, 81-en pedig megsebesültek Ankarában egy robbantásos merényletben, amelynek elkövetését a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta magára.

Az első nyomok azt sugallják, hogy a PKK vagy egy hozzá kapcsolódó csoport követte el a vasárnapi terrortámadást - mondta egy biztonsági tiszt.

A törökországi kurd kisebbség érdekeit is képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP) közleményben ítélte el a vasárnapi öngyilkos merényletet, és mély együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A HDP-t megnyilatkozása azért fontos, mert a pártot gyakran azzal vádolják, hogy Kurdisztáni Munkáspárt politikai szárnya. A párt ezt tagadja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×