eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb hírek az orosz fogságban lévő ukrán pilótáról

Felhagyva "száraz" éhségsztrájkjával ismét vesz magához folyadékot az orosz fogságban lévő Nagyija Szavcsenko ukrán főhadnagy és parlamenti képviselő - közölte csütörtökön a Twitter közösségi internetes oldalon jogi képviselője, Nyikolaj Polozov.

Szavcsenkót Oroszországban azzal a váddal állítottak bíróság elé, hogy bűnrészes a kelet-ukrajnai szakadár területen életét vesztett két orosz újságíró halálában. Az ukrán katonanő nem ismeri el sem a bűnösségét, sem az orosz bíróság illetékességét.

Másik ügyvédje, Mark Fejgin szerint Szavcsenko - mint arról a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolt - Petro Porosenko ukrán elnök hozzá intézett kérésére hagyott fel a "száraz" éhségsztrájkkal. Fejgin, ugyancsak a Twitteren, azt közölte, hogy az államfő miniszteri posztot ajánlott fel ügyfelének.

Fejgin a nap folyamán később az TASZSZ-nak elmondta, hogy a Porosenkónak tulajdonított levél hamisítvány volt, amiről tájékoztatni szándékozik Nagyija Szavcsenkót is. Az ügyvéd - aki az ügyet a Facebookon a titkosszolgálatok "könyörtelen különleges műveletének" nyilvánította - kifejezte meggyőződését, hogy a vádlott ukrán katonanő ennek ellenére nem kezdi majd újra a "száraz" éhségsztrájkot, mert Porosenko és sokan mások valóban többször is annak befejezését kérték.

Az ukrán elnök állítólagos, Szavcsenkónak írt levelének ügyében Fejgin szerint félrevezették Ukrajna Rosztov-na-Donuban működő főkonzulját, Vitalij Moszkalenkót is, aki közvetíteni próbált az ügyben.

Több orosz médiumban is megszólalt a Porosenko-állevél két valódi szerzője, a politikusok "ugratása" révén Oroszországban Lexus álnéven ismertté Alekszej Sztoljarov és a Vovan néven is emlegetett Vlagyimir Kuznyecov. Õk voltak azok is, akik Vlagyimir Putyin nevében tavaly felhívták telefonon Elton John brit rocksztárt, aki elhitte, hogy valóban az orosz elnökkel beszélt. A két orosz férfi elismerte: azért járatták a bolondját Fejgin ügyvéddel, és azért írtak az ukrán államfő nevében, mert véget akartak vetni Szavcsenko éhségsztrájkjának. Elmondták, hogy az ukrán elnök nevében a fogoly katonanőnek felajánlották a kijevi védelmi vagy belügyi tárcát is.

Porosenko szerdán jelentette be, hogy kész mindent megtenni Szavcsenko hazatérése érdekében, egyebek között kész a fogolycserére is. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön közölte: a Kreml tudomásul vette Porosenkónak a Szavcsenko kicserélésével kapcsolatos kijelentését, mint ahogy az ügyvéd közlését is, miszerint a vádlott enyhített az éhségsztrájkján.

A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Moszkva azzal vádolta meg, hogy bűnrészes egy Luhanszk megyei aknatámadással megölt két orosz tévés halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko viszont kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt.

Míg az ügyészség 23 évi szabadságvesztést kért Nagyija Szavcsenkóra, addig ügyvédjei a felmentését szeretnék elérni. Az oroszországi Donyeck város bírósága március 21-22-re tűzte ki az ítélet kihirdetését.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×