Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Könnygázzal oszlatták a tüntetőket az odesszai orosz konzulátusnál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folytatódtak szerdán a múlt hét végén kezdődött tüntetések az ukrajnai orosz külképviseleti épületeknél Nagyija Szavcsenko Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő szabadon bocsátásáért. A legsúlyosabb incidens most Odesszában történt, ahol a főkonzulátus épülete előtt a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetőkkel szemben.

A dél-ukrajnai városban mintegy százan gyűltek össze, köztük a radikális Jobboldali Szektor aktivistái. A tiltakozók közül néhányan maszkkal takarták el az arcukat. Tojásokkal dobálták meg az épületet, és festékkel fújták le a kapuját. Többször megpróbáltak behatolni a képviselet területére, dulakodás alakult ki köztük és a rendfenntartók között, ezért utóbbiak könnygázt vetettek be.

A fővárosban, Kijevben szerdán - a vasárnapi megmozduláshoz hasonlóan - ismét tojásokat, köveket és jódos flakonokat dobott az orosz nagykövetség területére az épület előtt összegyűlt száz-kétszáz tüntető.

A nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) szintén tojásokkal, valamint petárdákkal dobálták meg a demonstrálók az ottani orosz konzulátust. Ezen kívül Free Savchenko (Szabadságot Szavcsenkónak) szövegű papírlapokból hajtogatott repülőket röpítettek be a képviselet területére. A tüntetésen részt vevő Volodimir Paraszjuk független parlamenti képviselő letépte az orosz zászlót az épületről.

Ukrán hírforrások beszámolója szerint kedden és szerdán már Moszkvában és Szentpéterváron is tüntetett egy-egy kisebb csoport Szavcsenko szabadon bocsátásáért, az orosz hatóságok legalább húsz személyt őrizetbe vettek.

Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő - akire az orosz ügyész 23 évi szabadságvesztést és nagy összegű pénzbüntetés kiszabását kérte - "száraz" éhségsztrájkot folytat, sem táplálékot, sem ivóvizet nem vesz magához.

A 34 éves pilótanő főhadnagyi rangban az ukrán légierőnél teljesített szolgálatot Mi-24-es harci helikopteren. 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Moszkva azzal vádolta meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához, minthogy ő adta meg bajtársainak a tévések tartózkodási helyének koordinátáit.

Szavcsenko viszont kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt, akik nem sokkal később átadták őt Oroszországnak.

A pilótanőt tiltott határátlépéssel is vádolják Oroszországban.