Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Beiktatták hivatalába az új portugál elnököt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Beiktatták hivatalába szerdán a jobbközép Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnököt.

Portugáliát jelenleg egy baloldali kormánykoalíció vezeti, s Sousa - aki az ellentábor politikusa - nyomás alatt tarthatja a hatalmon lévőket. Végső esetben április végétől akár azt is megteheti, hogy az alkotmány értelmében feloszlatja a parlamentet.

Ez utóbbi - az elemzők körében atombombának nevezett - hatalmi jogosítvány a portugál elnök legkomolyabb fegyvere, amelyet azonban mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat. Sousa amiatt élhetne ezzel az eszközzel április végétől, mert ekkor jár le az új parlament beiktatását követő 6 hónapos tilalmi időszak. (Portugáliában tavaly október 4-én voltak az országgyűlési választások.) Eddig azonban nem jelezte, hogy ilyen lépésre készülne.

Az új államfő beiktatási beszédében arra buzdította az António Luís Santos da Costa vezette szocialista kormányt, hogy tartsa magát a Brüsszel által előírt költségvetési fegyelemhez, hogy a dél-európai ország elkerülhesse az újabb gazdasági válságot.

"Be kell tartanunk az általunk elfogadott vállalásokat, különösen a külpolitika terén és az Európai Unió felé vállalt kötelezettségek esetén" - szögezte le Sousa.

Costa ígéretet tett az EU által előírt költségvetési szabályok betartására, és múlt hónapban Brüsszel nyomására megemelte a közvetett adók mértékét, egymilliárd euróval segítve a büdzsét. Az EU azonban további költséglefaragó lépéseket vár Lisszabontól.

A további megszorítások azonban növelhetik a feszültséget a szocialisták és szélsőbaloldali koalíciós partnereik között, akikkel novemberben azzal az ígérettel léptek szövetségre, hogy visszafogják a megszorító politikát.

A jobbközép Sousát január 24-én választották Portugália elnökévé azzal az ígérettel, hogy elsimítja a politikai törésvonalak mentén húzódó ellentéteket, és enyhít az ország lakosságát sújtó megszorításokon.