eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Történelmet írhat Szlovákia

Elképzelhető, hogy a modern szlovák történelemben először kisebbségi kormányzás lesz Szlovákiában a múlt hétvégi parlamenti választások nyomán - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szarka László történész.

Semmi sem dőlt el azzal, hogy Robert Ficót, a szlovákiai parlamenti választásokon legjobb eredményt elért párt, az Irány - Szociáldemokrácia elnökét bízta meg az ország köztársasági elnöke a kormányalakítással - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Szarka László.

"Most a labda Robert Ficónál van, aki negyedik alkalommal nyerte meg a választásokat Szlovákiában. A négy alkalomból egyszer már nem tudott kormányt alakítani, mert nem volt elegendő partner számára 2012-ben. Most újra fennáll ez a lehetőség. Hogy sikerül vagy sem, ez a következő heteknek a kérdése. Egy hónap múlva kell összeülnie a szlovák parlamentnek az új összetételben" - mondta a történész.

Robert Fico pártja bár a szlovák törvényhozásba került nyolc párt közül a legtöbb szavazatot szerezte, 16 százalékkal kevesebb voksot kapott, mint négy évvel ezelőtt, így a parlamenti többség megszerzéséhez Szarka László szerint minimum két párttal kellene koalícióra lépnie.

"Éppen ezért sokakban fölmerül az, hogy elképzelhető a modern szlovák történelemben először, hogy egy kisebbségi kormány alakul. Annak persze legalább ugyanolyan súlyos ára lenne a kormányt alakító pártok szemszögéből, mint mondjuk egy nagykompromisszumos megoldás" - fogalmazott Szarka László.

Az előrehozott választásokra azonban így is maradna esély - tette hozzá a történész.

"Könnyen elképzelhető az, hogy a parlament nem lesz működőképes. Amennyiben három hónapig nem működőképes, akkor a köztársasági elnöknek jogában van föloszlatni és új választásokat kiírni. Az is elképzelhető, hogy 90 szavazatot szereznek azok a csalódott pártok, amelyek nem voltak képesek kormányt alakítani, és ők maguk visznek át egy olyan törvényt, hogy kiírják az új választásokat" - véli Szarka László.

A kisebbik rosszként aposztrofált kisebbségi kormány azonban képes lenne Európa felé azt a képet sugározni, hogy a szlovák politika alkotmányos keretek között úrrá lett ezen a nehéz helyzeten, és így nem volna fennakadás Szlovákia július 1-jétől kezdődő uniós elnöksége alatt.

Nehéz helyzetben a magyar pártok

A szlovákiai Magyar Közösség Pártja és a vegyes-bázisú Most-Híd is nehéz helyzetben van a hétvégi parlamenti választások fényében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a történész.

A hétvégi szlovákiai választásokon négy százalékos eredményt elérő Magyar Közösség Pártja számára sorozatban a harmadik vereség vadonatúj helyzetet állít elő - fogalmazott Szarka László.

"Lehet abban reménykedni, hogy a most megszerzett, viszonylag jelentős pártfinanszírozási összeg elég lesz arra - különösen, ha ez egy rövidebb választási ciklus lesz -, hogy az előrehozott választásig a párt működjön. De nem lesz könnyű helyzetben. Bármi is történjen, nagyon nagy változásoknak kellene történnie, hogy ne fusson bele egy újabb választási vereségbe, mert a bázis olyan kicsi" - mondta a történész.

A vegyestámogatottságú Most-Híd helyzete szintén nem könnyű, mert bár a párt bejutott a szlovák törvényhozásba, 6 százalékos eredményével nem sikerült túllépnie a saját árnyékát.

"Ott topog egy helyben a 6-7 százalék között, nem lett belőle a nagyváros liberális pártja. Ezt a babért elvitte a Szabadság és Szolidaritás. Azt mondhatjuk, hogy nekik is valami új elemeket kellene kitalálniuk, náluk is nagyon fontos lenne például a regionalitás" - véli a történész.

Szarka László úgy látta, hogy a két párt számára a legbiztosabb kiút a jelenlegi helyzetből az volna, ha közös szakértői csoporttal terveznék meg a dél-szlovákiai magyarságra szabott programjukat. Ehhez azonban a történész szerint a magyar kormánynak is nyitnia kellene a vegyespárt, a Most-Híd felé.

Hanganyag: Hlavay Richárd, Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×