Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Juncker: a menekültek kizárólag törvényes úton juthatnak majd Európába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valódi változást fog hozni az uniós és török vezetők rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján született megállapodás, a jövőben a menekültek kizárólag törvényes úton juthatnak majd Európába - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke keddre virradó éjszaka.

Juncker sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az új egyezmény nyomán, amelynek értelmében Törökország visszafogadja az onnan illegálisan Európába induló migránsokat, sikerül majd megtörni az embercsempészek "üzleti modelljét".

A bizottsági elnök kijelentette, nem lesz értelme annak, hogy a menekültek fizessenek a bűnözőknek az átkelésért. Mint mondta, amennyiben ezt teszik, úgyis hamar visszaviszik őket Törökországba és az európai áttelepítésre várók listájának a végére kerülnek.

Jean-Claude Juncker emellett kiemelte, a migrációs válság kezelésében az egyoldalú megközelítés nem vezet megoldásra.

Hollande: csak a kritériumok betartásával lehetséges a vízumkötelezettség eltörlése

Kizárólag akkor lehetséges a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkötelezettség eltörlése június végéig, ha Ankara megfelel a vonatkozó előírások mindegyikének - emelte ki Francois Hollande francia államfő kedd hajnalban az Európai Unió és Törökország közötti rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozót követően.

A hétfő délután előterjesztett török javaslat értelmében Ankara további hárommilliárd eurót kér 2018 végéig az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások és az uniós vízummentesség felgyorsítását kéri.

Törökország uniós felvételéről Francois Hollande azt mondta, hogy "addig még hosszú az út", az EU által nyújtott pénzügyi támogatás megnövelésének kérdéséről szólva pedig kifejtette, hogy az lehetséges, de csak 2018 után.