Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A horvátok erősítenék az együttműködést a visegrádi országokkal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kelet-európai országok mellett Horvátország a közép-európai országokkal is szélesíteni kívánja együttműködését - jelentette ki Miro Kovac horvát külügyminiszter kedden a zágrábi Magyar Intézetben.

A tárcavezető a visegrádi országcsoport (V4) - Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország - együttműködésének 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt, amelyet a V4-ek zágrábi nagykövetségei szerveztek.

Kovac kiemelte: a közép-európai országok negyed évszázaddal ezelőtt arról állapodtak meg, hogy együttműködnek, közösen védik a demokráciát, és elősegítik az euroatlanti integrációt.

"Huszonöt év után kijelenthetjük, hogy ez nagyon bölcs döntés volt" - vélekedett. Hozzátette: ennek eredménye, hogy most együtt küzdenek az európai és külpolitikai szinterén, amivel erősítik Európát, mert meg kell hallani a hangjukat. Ez szerinte nagy dolog.

Horvátország sokat dolgozik azért, hogy újra jó kapcsolatokat alakítson ki a szomszédos országokkal, de más közép-európai országokkal is - hangsúlyozta.

"Ma éjfél óta például újra van Magyarország és Horvátország között vasúti forgalom" - húzta alá. Ez annak az eredménye - mondta -, hogy a két ország között újra jó a viszony.

Horvátország és Magyarország kapcsolatát korábban az Mol-INA-ügy árnyékolta be, majd a migrációs válság miatt viszonyuk mélypontra süllyedt. A valamivel több mint egy hónapja hivatalban lévő horvát jobboldali kormány és annak külügyminisztere viszont azt a célt tűzte maga elé, hogy helyreállítja a szinte valamennyi szomszéd országgal megromlott viszonyát. Míg Zoran Milanovic, az előző kormányzati ciklus szociáldemokrata kormányfője a visegrádi országokkal sem kívánt együttműködni, addig az új kormány ezen is változtatni akar.