eur:
393.24
usd:
367.98
bux:
66057.1
2024. április 24. szerda György

Újabb támadásra készül Európában az Iszlám Állam

Nagyszabású támadásra készülhet az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet "a nyugati életforma ellen", és ennek helyszíne Nagy-Britannia is lehet - mondta hétfőn a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese.

Mark Rowley újságíróknak tartott háttértájékoztatóján közölte: az elhárító szolgálatok által összegyűjtött adatok arra vallanak, hogy az Iszlám Állam az eddigieknél is nagyobb támadásokat készíthet elő világszerte.

Rowley szerint a közelmúltban végrehajtott párizsi támadás, valamint az egyiptomi légtérben felrobbantott orosz utasszállító repülőgép és a Szomáliában megkísérelt hasonló merénylet azt jelzi, hogy az Iszlám Állam szélesíteni próbálja tevékenységi területét.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője szerint vannak adatok arra, hogy az Iszlám Állam Szíriában kiképzett terroristákat próbál Észak-Európába juttatni merényletek végrehajtására.

Rowley elmondta: tavaly 339 embert vettek őrizetbe Nagy-Britanniában terrorizmushoz köthető tevékenység gyanújával, ami éves rekord.

A Scotland Yard adatai szerint az ilyen indokkal őrizetbe vettek száma a legutóbbi három évben 57 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző három évben.

A hétfői tájékoztatón Rowley arra biztatta a brit lakosságot, hogy regisztráljon a Scotland Yard nemrégiben meghonosított Twitter-szolgáltatására, amely nagyszabású terrortámadás esetén valós idejű tájékoztatást nyújt a pillanatnyi helyzetről, és főleg arról, hogy az érintett térséget hogyan lehet biztonságosan elhagyni.

Rowley elmondta: a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának munkáját pszichológusok is segítik, mivel egyre több jel utal ara, hogy az Iszlám Állam mentálisan zavart emberek radikalizálására törekszik.

A brit hatóságok az utóbbi időben több nagy horderejű intézkedést is bejelentettek a terrorellenes készültség erősítésére.

Sir Bernard Hogan-Howe, a Scotland Yard főparancsnoka nemrégiben bejelentette, hogy 600 fővel 2800 tagúra bővül a londoni rendőrség terrortámadások esetén bevethető fegyveres osztagának létszáma.

A tavaly novemberi párizsi merényletek után a brit kormány közölte, hogy a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál a párizsi terrortámadások előtt 12 700-an dolgoztak.

David Cameron brit miniszterelnök nem sokkal a párizsi merényletek után - részletek nélkül - közölte: a brit biztonsági szolgálatok az addig eltelt egy évben hét nagy-britanniai terrortámadási tervet hiúsítottak meg.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×