Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor új megállapodást vár az uniós-török csúcstól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfőn tartják az Európai Unió illetve Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóját a migrációs krízisről.

A magyar kormányfő egy új megállapodást vár a mai csúcstalálkozótól az Európai Unió és Törökország között a migrációs krízis kezelésére.

"Egy dologban reménykedhetünk, ez pedig az, hogy a törökökkel egy egyértelműbb megállapodást tudunk kötni" - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Tavaly novemberben arról állapodtak meg a felek, hogy az Európai Unió 3 milliárd eurós támogatást folyósít Törökország számára a menekültek ellátásához és a migránsok megfékezéséhez. Most azonban napirendre kerülhet a harmadik országok állampolgárainak és a gazdasági bevándorlóknak a gyorsított visszafogadása.

Miután azonban a balkáni országok szigorításai miatt több mint tízezren torlódtak fel a görög-macedón határon Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azt mondta, hogy csúcstalálkozón szankciókat fog követelni azok ellen, akik nem tesznek eleget az uniós szinten meghozott döntéseknek a menekültek elosztásáról.

Az Európai Bizottság szerdán elfogadott javaslata értelmében egyébként létrehoznak egy olyan új uniós pénzügyi keretet, amelynek felhasználásával a következő 3 évben 700 millió euróval, nagyjából 217 milliárd forinttal segítenék a migrációs válsággal küzdő tagállamokat.

Hrisztosz Sztilianidisz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja a javaslatról szólva közölte, a támogatás a menekültek olyan szükségleteit biztosítaná, mint az élelmezés, a szállás, az egészségügyi ellátás vagy a tiszta ivóvíz.

Az első szakértői értékelések alapján ennek az összegnek jelentős része minden bizonnyal Görögországnak jutna.

Hanganyag: Sigmond Árpád