eur:
395.06
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Német üzenet Orbán Viktornak: "nem ragaszkodhatsz csak a magyar állásponthoz"

Horst Seehfoer bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke budapesti látogatása a politikai kapcsolatok ápolásának teljesen megszokott, európai formája - mondta Manfred Weber CSU-s politikus, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője pénteken a Phoenix német országos közszolgálati televízióban.

Az EP legnagyobb létszámú politikai csoportjának vezetője kiemelte, hogy Horst Seehofer budapesti látogatása "normális", szokványos dolog, ugyanakkor "az üzenet is világos".

Manfred Weber hangsúlyozta, hogy Európa lényege a kompromisszum, és a magyar miniszterelnöknek, "Orbán Viktornak szóló üzenet úgy hangzik, hogy ha európai megoldást akarunk (a menekültválságra), akkor neked is el kell mozdulnod, nem ragaszkodhatsz csak a magyar állásponthoz, hanem hozzá kell járulnod a kompromisszumhoz".

Ez "egész konkrétan azt jelenti, hogy részt kell vennie a tehermegosztásban, és nem lehet, hogy erődöt építünk Európából". Ezt az üzenetet "nagyon-nagyon világosan közvetíteni kell Orbán Viktornak, és Horst Seehofer ezt fogja tenni" - mondta Manfred Weber.

Arról, hogy mit vár a hétfői EU-Törökország csúcstalálkozóról, az EP jobbközép irányzatú frakciójának vezetője mindenekelőtt kiemelte, hogy biztosítani kell az EU külső határát. Hozzátette: őszintén meg kell mondani, hogy ez "kemény fellépést" is jelent.

Bátor cselekedet lenne az európai uniós tagországok állam- illetve kormányfőitől az is, ha megállapodnának az ostromlott szíriai Aleppóból menekülő emberek befogadásában - hangsúlyozta Manfred Weber.

Elmondta, hogy az aleppói menekülteket előre meghatározott létszámú csoportokban, kontingensekben kellene befogadnia az uniós tagországoknak. Ehhez szükséges, hogy Orbán Viktor is, Robert Fico szlovák miniszterelnök is és a lengyelek is "meghaladják saját magukat és azt mondják, hogy segíteni kell a bajba került embereknek" - mondta a bajor politikus.

A külső határ biztosítása és a segítőkészség összetartozik, mindkettőre szükség van a menekültválság megoldásához - húzta alá.

Manfred Weber a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság Inforadio nevű hírrádiójának is nyilatkozott Horst Seehofer pénteki budapesti látogatásáról. Egyebek között elmondta: az uniós állam-, illetve kormányfők azt kockáztatják, hogy olyan politikai nemzedékként írják bele magukat a történelemkönyvekbe, amely "sok mindent eljátszott abból, amit az elődök felépítettek", ezért komoly és kompromisszumra kész hozzáállással meg kell előzniük a "visszaesést a nemzeti egoizmusok" Európájába.

Többek között hozzátette, hogy Horst Seehofer egyeztette Angela Merkel német kancellárral budapesti tárgyalásának témáit.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×