Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Többet adományoztak a németek, mint valaha

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rekordösszeget, 5,5 milliárd eurót (1703 milliárd forint) fordítottak adományozásra tavaly a németek, csaknem 12 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - áll az adománygyűjtő közhasznú szervezeteket tömörítő Német Adománytanács (Deutscher Spendenrat) megbízásából készített, kedden Berlinben bemutatott tanulmányban.

Gertrud Bohrer, a tanulmányt készítő GfK elemzője szerint a rekordmértékű adományozást elsősorban a menekültválság, valamint a májusi nepáli földrengés váltotta ki.

Plusz 500 millió eurónyi (155 milliárd forint) adománnyal a humanitárius segítség mértéke nőtt legjobban, a sportra 21 millió euróval (6,5 milliárd forinttal), az állatvédelemre 10 millió euróval (hárommilliárd forinttal) költöttek többet a németek, mint az előző évben.

Kevesebb pénzt fordítottak azonban a környezet- és természetvédelemre, valamint a kulturális javak védelmére és műemlékvédelemre - előbbire 11, utóbbira 19 millió euróval kevesebbet adományoztak, mint 2014-ben.

A GfK szerint 2015-ben a németek csaknem fele (47 százaléka) vállalt részt a menekültkrízis kezelésében. Minden harmadik német (34 százalék) tárgyi adományt, 13 százalék pénzadományt adott vagy társadalmi munkával segített.

A tanulmány 10 ezer ember írásos megkérdezésén alapult, és a magán adományokat vizsgálta.