eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma

Nincs közvilágítás sem a krími fővárosban

Ismét szigorú áramtakarékossági intézkedéseket vezetett be az Oroszország által bekebelezett Krím félsziget fővárosában, Szimferopolban. Hétfőn a helyi vezetés utasította a félsziget trolibuszait üzemeltető vállalatot, hogy átmenetileg állítsa le a villanyárammal működő tömegközlekedési eszközöket, és megint lekapcsolták a közvilágítást.

Először azután kényszerült a krími vezetés szigorú áramtakarékossági intézkedéseket bevezetni, hogy tavaly novemberben szabotőrök a dél-ukrajnai Herszon megyében megrongálták a félszigetre vezető vezetékeket. Közben decemberben le is járt a Krím és Kijev közötti megállapodás az áramszállításról, új szerződés pedig nem jött létre a felek között. Épp ellenkezőleg, januárban Kijev úgy döntött, hogy hivatalossá teszi a krími tatár és más civil aktivisták által ősszel kezdeményezett kereskedelmi blokádot, és megtiltotta mindenféle áru - így a villamos energia - szállítását ukrán területekről az elcsatolt félszigetre.

Ukrajnai hírek szerint tavaly év végén a krími lakásokban naponta csak néhány órán át szolgáltatnak áramot, kikapcsolták a közvilágítást az utcákon, és decemberre már a kórházak működésében is komoly gondokat okozott az áramhiány. A hiányzó energia pótlására Moszkva hordozható generátorokat küldött a félszigetre, majd úgynevezett energiahidat kezdett kiépíteni, amely a dél-oroszországi Krasznodari területről tenger alatti vezetékeken juttat áramot a Krímbe.

A szimferopoli vezetés az újabb szigorú takarékossági döntést azzal indokolta, hogy "jelenleg előkészületi munkálatok folynak az energiahíd harmadik vezetékének üzembe helyezésére". Figyelmeztették a lakosságot, hogy emiatt áramkimaradások a lakásaikban is előfordulhatnak.

Moszkva szerint a folyamatosan épülő energiahíd biztosítani fogja a félsziget függetlenségét az ukrán energiaszolgáltatótól. Kijevi hírek szerint viszont az energiahíd jelenleg nem bírja a terhelést. Ráadásul Lenur Iszljamov, a Krímet blokád alatt tartó civilek koordinátora azt állította, hogy az energiahíd valójában nem is létezik. Szerinte krími tatár aktivisták ellátogattak a tengerpartra, ahol a vezetékeknek be kellene érkezniük a félszigetre Oroszországból, ám ott "sem villanyoszlopokat, sem azokhoz hasonló dolgot" nem találtak. "Az a doboz, amelyet az energiahíd transzformátorállomásának mondanak pedig nem más, mint egy üres fülke, amiben egyáltalán nincs semmi, és amit nem is őrzi senki" - tette hozzá Iszljamov.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×