Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama: Washingtonnak nincsenek illúziói, de mindent megtesz a tűzszünetért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz a szíriai tűzszünet sikeréért, annak ellenére, hogy nagyon kérdéses, tartós lesz-e a megállapodás - mondta csütörtökön Barack Obama amerikai elnök.

"Egyikünknek sincsenek illúziói. Tisztában vagyunk a lehetséges csapdákkal, számos érv szól a szkepticizmus mellett, de a történelem negatívan ítélne meg bennünket, ha meg sem próbálunk diplomáciai úton véget vetni ennek a szörnyű konfliktusnak" - fejtette ki az elnök az amerikai Nemzetbiztonsági Tanáccsal Washingtonban folytatott találkozóját követően.

Obama hangsúlyozta, hogy Oroszországnak és a damaszkuszi rezsimnek be kell tartaniuk kötelezettségeiket, hiszen "a világ figyelme rájuk szegeződik".

Hozzátette, hogy a szíriai polgárháború rendezését nem tudja elképzelni Bassár el-Aszad jelenlegi szíriai elnökkel. "Számos szíriai nem fogja letenni a fegyvert, amíg Aszad hatalmon marad" - jegyezte meg az amerikai elnök.

Kifejtette, hogy ezen a ponton még mindig "jelentős nézeteltérések" vannak Oroszország és az Egyesült Államok között.

Obama megerősítette, hogy a szombaton éjfélkor (közép-európai idő szerint pénteken este tizenegykor) életbe lépő fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista csoportra és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő an-Nuszra Frontra.

Az elnök azt mondta, bár a küzdelem nehéz, biztos benne, hogy az Egyesült Államoknak sikerül felülkerekednie az Iszlám Államon, és "megsemmisítenie ezt a barbár terrorszervezetet".

Barack Obama arra is rámutatott, hogy az Iszlám Állam mára területének több mint 40 százalékát elvesztette Irakban, és lelassult a külföldi harcosok utánpótlása. Hangsúlyozta, hogy a szíriai polgárháború befejezése és a káosz felszámolása az egyetlen út a terrorcsoport megfékezéséhez.

Úgy vélte, hogy a tűzszünet jelentős lépés a fejetlenség megszüntetésére, és a következő napok "döntőek" lesznek Szíria számára. Obama hozzátette, hogy minden érintett félnek be kell szüntetnie a légicsapásokat.

Washington és Moszkva hétfőn közös közleményben jelentette be, hogy február 27-én hatályba lép a szíriai fegyvernyugvás. A szemben álló feleknek damaszkuszi idő szerint péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről.