eur:
393.4
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Visszautasította jelölését a legfelsőbb bíróság megüresedett székébe a nevadai kormányzó

Brian Sandoval, Nevada republikánus párti kormányzója csütörtökön értesítette a Fehér Házat, nem kíván az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság megüresedett pozíciójának jelöltje lenni.

A kormányzó közölte, maga a gondolat, hogy fontolóra vették személyét az ország legfelsőbb bíróságának megüresedett székének betöltésére "több mint megtisztelő", és "hihetetlenül hálás" azért, hogy a neve egyáltalán felmerült.

A The Washington Post amerikai lap szerdai értesülése szerint Barack Obama elnök Brian Sandovalt szemelte ki a február közepén elhunyt Antonio Scalia helyére. A lapnak kiszivárogtatott információk szerint a Fehér Ház már meg is kezdte a kormányzó ellenőrzését, átvilágítását.

Megfigyelők szerint Sandoval azért lett volna megfelelő választás a demokrata párti elnöknek, mert bár a korábban szövetségi bíróként is dolgozó nevadai kormányzó republikánus színekben politizál, mérsékelt beállítottságú. Sandoval jelölésével Obama a republikánusok ellenállását akarhatta megtörni.

Scalia halála előtt a kilenctagú legfelsőbb bíróságban a konzervatívoknak 5-4 arányú többségük volt. Elemzők szerint a republikánus politikusok egy íratlan szabályra hivatkozva ellenzik, hogy Obama utolsó elnöki évében legfelsőbb bírósági tagot bírót jelöljön, mert nem akarják, hogy demokrata párti legyen az új bíró, s ezzel megváltozzon a testületben az arány. A legfelsőbb bíróság tagjai életük végéit betöltik a posztot.

A Fehér Ház szerdán bejelentette, Barack Obama jövő hét kedden találkozik a pártok vezetőivel, illetve a szenátus igazságügyi bizottságával, hogy megvitassák a legfelsőbb bírósági tag jelölésének kérdését.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×