eur:
394.33
usd:
370
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szerbiában büntetik azokat a szülőket, akik nem oltatják be gyerekeiket

Akár három átlagfizetésnyi büntetést is kiróhatnak ezentúl azokra a szülőkre Szerbiában, akik nem engedélyezik, hogy beoltsák a gyerekeiket - erről hozott döntést szerdán a szerbiai parlament.

A lakosság fertőző betegségektől való megvédéséről szóló törvény értelmében 30-150 ezer dinárra (75-376 ezer forint) büntethetők az oltást tiltó szülők.

A törvény a tuberkulózis, a torokgyík, a merevgörcs, a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő, a mumpsz, a hepatitis B vírus, a pneuomococcus által okozott betegségek, valamint a B típusú Haemiphilus influenzae baktériumok által okozott betegségek elleni védőoltásokra vonatkozik.

Zoran Panajotovic egészségügyminiszter-helyettes a Blic című szerb napilapnak azt is hangsúlyozta, hogy azok a gyerekek, akik nem kaptak meg minden kötelező oltást, nem iratkozhatnak be az általános iskolába.

A törvény értelmében azokat is büntetik ezentúl, akik hamis információkat adnak meg, illetve félretájékoztatják az orvost, nem tartják be a karanténra vonatkozó szabályokat, vagy ha nem tartja be az előírt szabályokat, amikor olyan országba utazik, ahol valamilyen fertőzésveszély vagy járvány van.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×