eur:
394.18
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Olaszország amerikai drónokat fogad be a terroristák elleni védekezésre

Az olasz kormány beleegyezett abba, hogy Szicíliából felfegyverzett amerikai drónok (pilóta nélküli repülőgépek) szállhassanak fel, de csakis arra a célra, hogy az amerikai vezetésű nemzetközi erőket megvédjék az Iszlám Állam terrorszervezet támadásaitól - közölte egy olasz védelmi minisztériumi illetékes hétfő este.

Csak védelmi célú bevetésekről lehet szó, és a kormány minden esetben külön vizsgálja meg, hogy engedélyezi-e a drónok indítását - tette hozzá a tisztségviselő, aki nevének elhallgatását kérve nyilatkozott.

Amerikai sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok már több mint egy éve próbálta megszerezni Róma egyetértését az ilyen típusú bevetésekhez, de az olasz kormány mindeddig azon az állásponton volt, hogy líbiai hadműveleteken semmilyen módon nem kíván részt venni mindaddig, amíg a nemzetközileg elismert líbiai kormány nem kéri erre.

Líbiában 2011 óta politikai káosz uralkodik (az országnak jelenleg két rivális kormánya van), és az Iszlám Állam ezt kihasználva területeket igyekszik ellenőrzése alá vonni ott, illetve bázisként használja a körzetet arra, hogy támadásokat készítsen elő és indítson líbiai vagy akár tunéziai célpontok ellen.

Múlt pénteken az amerikai erők az északnyugat-líbiai Szabrátában légicsapást hajtottak végre, és abban több tucat feltételezett iszlamista meghalt. A cél az Iszlám Állam kiképzőtábora volt, pontosabban Núreddín Sosán tunéziai állampolgár, aki tavaly két - számos külföldi áldozattal is járó - tunéziai merényletet tervelt ki. Az amerikai támadáshoz azonban a jóval távolabbi Nagy-Britanniából szállt fel a harci repülőgép.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×