eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Vitáztak az elnökjelölt-aspiránsok

Az amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok Nevadában, a republikánus pártiak pedig Dél-Karolinában vitáztak csütörtök este országos tévéadásban. Hillary Clinton volt külügyminisztert Nevadában kipfujolták, Donald Trump New York-i üzletember a CNN által szervezett vitában módosított néhány korábbi álláspontján.

A republikánusok szombaton előválasztást tartanak Dél-Karolinában; a demokraták pedig Nevadában voksolnak, de ott nem előválasztás, hanem jelölőgyűlés lesz. A tévévitákat a szombati megméretés jegyében tartották meg. Dél-Karolinában John Kasich ohiói kormányzó, Jeb Bush és Donald Trump volt a vendég, a nevadai rendezvényen pedig Hillary Clinton és Bernie Sanders vermonti szenátor.

A republikánusok csütörtöki szereplését kevés vita jellemezte, összecsapások nélkül. Igaz, nem egyszerre voltak jelen a pódiumon, hanem egymás után beszélgetett velük a műsorvezető, illetve tettek fel nekik kérdéseket a közönség soraiból. Kasich optimistán vázolta fel terveit, elsősorban az egészségbiztosításról, amelyet átalakítana, de az Obama-féle reform egyes elemeit megtartaná. Jeb Bush részletes gazdasági és külpolitikai elképzelésekkel rukkolt elő, és meglepően sokat beszélt személyes életéről: édesapja iránti csodálatáról, hitbéli meggyőződéséről (protestáns hitről áttért katolikusra), s viszonylag hosszan beszélt jelenlévő felesége, a mexikói születésű Columba asszony iránti szerelméről.

Politikusabban fogalmazott, jóval visszafogottabb stílusban beszélgetett ezúttal Donald Trump: nem volt hajlandó megismételni korábbi kijelentését, miszerint George W. Bush volt elnök hazugsággal vitte bele Amerikát az iraki háborúba, sőt, sejtetni engedte, hogy elnökként a politikailag korrekt beszédre is képes volna. "Képes vagyok politikailag sokkal korrektebb lenni, mint bárki más, akivel interjút készített" - mondta Anderson Cooper moderátornak. A vitát a CNN szervezte a három republikánus elnökjelölt-aspiránsnak, a másik három republikánus politikus vitáját szerdán tartották.

A nevadai Las Vegasban Hillary Clinton és Bernie Sanders hevesebb szócsatát vívott. Amikor például Clinton azt állította, hogy Sanders "nem is volt demokrata párti", a közönségből sokan pfujolni kezdtek, mire ő hozzátette: "ez az igazság".

Sanders ezúttal tartózkodott a személyeskedéstől, konkrét témákat vetett fel, például az illegális bevándorlók helyzetének rendezését. Magát a női egyenjogúság feltétlen hívének mondta, s megvédte korábbi önjellemzését, miszerint demokratikus szocialistának tartja magát: "Nem Venezuela és nem Kuba lebeg a szemem előtt, hanem olyan országok, mint Dánia, Svédország" - fejtegette. A demokraták vitáját az MSNBC szervezte meg.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×