Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Szíriai Demokratikus Erők elfoglalták az Iszlám Állam egy logisztikai központját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok légi támogatásával bíró Szíriai Demokratikus Erők (FDS) nevű fegyveres koalíció elfoglalta a kelet-szíriai el-Haszake tartományban fekvő Saddádi városát, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái logisztikai központnak használtak - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSHD) nevű londoni székhelyű emigráns szervezet pénteken.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője közölte, a város elfoglalása "pszichológiai csapás" az IÁ számára. Hozzátette, a dzsihadisták továbbra is több tucat település felett uralkodnak a térségben, ugyanakkor az utóbbi napokban az FDS sorra foglalt el tőlük falvakat és tanyákat a Saddádi elleni offenzíva keretében.

A kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milicistái mellett türkmén és arab fegyvereseket tömörítő FDS csütörtökön jelentette be, hogy a hét elején hadműveletet indított Saddádi elfoglalására. Értesülések szerint a kelet-szíriai város jelentőségét az adja, hogy mivel több útvonal mellett terül el, az IÁ egy fontos logisztikai központja volt. Elfoglalásával továbbá elszigetelődik Rakka, a dzsihadisták szíriai fellegvára.

A Szíriai Demokratikus Erők tavaly októberi megalakulása után indított nagyszabású offenzívát el-Haszake tartományban az IÁ ellen, az Egyesült Államok légierejének támogatásával. Azóta több mint 1400 négyzetkilométernyi területet szerzett vissza a dzsihadistáktól. Az YPG ugyancsak hatalmas területeket szerzett vissza tavaly az IÁ-tól el-Haszakéban, így a tartomány jelentős része immár kurd fennhatóság alatt van.

Az öt éve tartó szíriai polgárháború mintegy negyedmillió ember életét követelte, egyben a második világháború óta példátlan migrációs válságot okozott, lehetővé tette továbbá, hogy az Iszlám Állam ellenőrzése alá vonja Szíria és Irak jelentős részét.