eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Eltiltották hivatalától a sepsiszentgyörgyi polgármestert

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) nem vette őrizetbe, de 60 napra felügyelet alá helyezte, és eltiltotta hivatala gyakorlásától Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét.

A DNA honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint Antal Árpádot azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni.

Az ügyészség közleménye szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2009 októberében határozott arról, hogy 12 millió eurós (3,7 milliárd forint), tíz éves futamidejű hitelt vesz fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) a város infrastruktúrájának fejlesztésére. A hitelszerződést egy évvel később, 2010 novemberében kötötték meg. A DNA állítása szerint Antal Árpád az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró (1,3 milliárd forint) rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró (170 millió forint) kárt okozott az önkormányzatnak.

A vádhatóság szerint a - közleményben következetesen vádlottként emlegetett - polgármester törvénytelenül foglalta bele a munkálatok kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát is. Egy 2006-ban elfogadott törvény szerint ezeket a tételeket a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania. A DNA szerint a polgármester a hitelszerződés lebonyolításához felbérelt cég cinkosságával követte el a törvénytelenségeket, ezért a cég ellen is eljárás indult.

Az ügyészség rendelkezése szerint Antal Árpád az elkövetkező 60 napban nem töltheti be polgármesteri hivatalát, nem érintkezhet az ügyben érintett emberekkel, csak a hatóságok engedélyével hagyhatja el Romániát, és rendszeresen jelentkeznie kell egy kijelölt rendőrőrsön.

A DNA Bukarestből érkezett ügyészei szerda reggel tartottak házkutatást Antal Árpád, valamint több sepsiszentgyörgyi városházi alkalmazott lakásán és irodájában. A polgármestert Bukarestbe szállították, ahol csütörtök hajnalig tartott a kihallgatása. Antal Árpád az MTI-nek szerdán elmondta, teljesen biztos abban, hogy törvényesen jártak el az EBRD-vel kötött hitelszerződés lebonyolításában, de mert szokatlan, hogy egy önkormányzat külföldi banktól vesz fel hitelt, az ellenőrző hatóságok nem jártasak az erre vonatkozó szabályokban.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×