eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Róma ókori helyszínekkel is teker az olimpiáért

Ókori helyszíneket is tartalmaz a 2024-es olimpia megrendezésére benyújtott római pályázat.

A kerékpáros sprintversenyeknek a Forum Romanum, a strandröplabda-tornának a Circus Maximus adna otthont, a maratonfutás mezőnye áthaladna a Szent Péter téren, befutója Nagy Konstantin diadalíve alatt lenne, a sportolók éjszakai felvonulására pedig a Colosseumnál kerülne sor. Szerdán, az első pályázati határidő lejárta előtt ismertették, hogy a Róma központjában található történelmi emlékek fontos szerepet kapnának a 2024-es olimpián, amelynek megrendezésre az olasz főváros is kandidál.

A pályázat vezetője, a Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo kijelentette, hogy a sportolók, családjuk és a nézők elégedettségét tartották szem előtt az előkészítő munka során.

"Itt a kezükbe vehetik a kultúrát, és megérinthetnek olyan dolgokat, amelyeket eddig talán csak a tévében láttak, vagy amelyekről az iskolában tanultak. Lehetővé szeretnénk tenni például, hogy a sportolók családtagjai vonattal Firenzébe utazhassanak, megcsodálhassák az Uffizi Képtárat, másnap pedig Nápolyban láthassák Pompei romjait" - részletezte Montezemolo.

Fény derült arra is, hogy a világhírű zeneszerző, Ennio Morricone készítené a római olimpia hivatalos dalát.

A helyszínek készültségi fokát hetvenszázalékosnak nevezte Montezemolo, és elárulta, hogy az 1960-as olimpia versenyhelyszínei közül több is szerepel a mostani pályázatukban. A várható költségvetés 5,3 milliárd euró, ebből a helyszínek építésére, felújítására a tervek szerint 2,1 milliárdot fordítanak, de az ideiglenes helyszínek létrehozásának költségeit a szervezők szerint nagyrészt fedezné a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) érkező hozzájárulás.

Az olimpiai falu és egy többfunkciós sportcsarnok a város szélén, a Tor Vergata Egyetem területén épülne. Ugyanitt lennének a teniszmeccsek, mert a Pietrangeli teniszközpontot a műugrók vennék birtokba. A meglévő létesítmények közül az Olimpiai Stadion adna otthont az atlétikaversenyeknek, a Foro Italico a vizes sportágaknak, a repülőtér közelében lévő Fiera kongresszusi központ pedig néhány beltéri sportág eseményeinek.

A médiaközpont a Rai olasz állami televízió székhelyén jönne létre.

A rómaiak az Etihad-Alitalia légitársasággal, a BNL-BNP Paribas bankkal és az UnipolSai biztosítóval már aláírták a szponzori szerződést. Becslésük szerint az olimpiának köszönhetően körülbelül 177 ezer új munkahely létesülhetne, a közép-olaszországi régió pedig 2,9 milliárd eurós gazdasági hasznot könyvelhetne el.

"Ha holnap lenne a megnyitó az Olimpiai Stadionban, az atlétika és az úszás versenyeit is meg tudnánk rendezni" - jelentette ki Montezemolo.

A szerdai ünnepélyes prezentáción megjelent Nino Benvenuti, az 1960-as római olimpián aranyérmes ökölvívó, valamint Marcello Lippi, a 2006-os világbajnokságon győztes olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is.

Az olasz parlament a hónap elején nagy többséggel döntött a főváros olimpiai pályázatának támogatásáról. Ennek ellenére valószínűleg népszavazást kell majd tartani, amelyet egy kisebb olasz radikális párt kezdeményezett a kérdésben.

Budapest a szerda éjféli határidő előtt, már kedden beadta első pályázati anyagát. A rendezésre Róma és Budapest mellett Párizs és Los Angeles pályázik. A 2024-es játékok helyszínét a NOB 2017 szeptemberében, limai kongresszusán jelöli ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×