eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ankara korlátozza a vízumkiadást az iraki menekülteknek

Ankara korlátozta a vízumok kiadását az iraki menekülteknek, hogy egyrészt csökkentse a Törökország területét elérő külföldi szélsőséges harcosok számát, másrészt gátat vessen az Európába irányuló menekültáradatnak - jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség.

Február 10-től az irakiak nem igényelhetnek vízumot Törökországba érkezésükkor, csak az interneten keresztül nyújthatják be vízumkérelmüket azt az ankarai hatóságoknál - közölte a bagdadi török nagykövetség vasárnap. A vízumkérőknek azonban egy interjún is részt kell venniük a bagdadi vagy az erbíli török képviseleten.

Kivételt képeznek ez alól azok, akik érvényes vízummal rendelkeznek a - belső határellenőrzés nélküli - schengeni övezet országaiba, valamint azok, akik az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába vagy Írországba belépési vízummal, esetleg tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Az eljárás ugyanakkor költségmentes - ismertette a nagykövetség.

"Több ezer iraki tartózkodik illegálisan Törökországban, vagy próbál illegálisan nyugatra jutni, és jelentős azok száma is, akiket az Iszlám Állam terrorszervezethez való feltételezett kapcsolataik miatt tartanak őrizetben" - mondta Faruk Kaymakci bagdadi török nagykövet.

Ankara november végén ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, cserében pedig az unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

Törökország a legfontosabb tranzitország, amelyen áthaladnak az Európába tartó bevándorlók, illetve az IÁ-hoz Szíriában és Irakban csatlakozni kívánó külföldi szélsőségesek is. Az országban több mint 2,2 millió szíriai és mintegy 200 ezer iraki kért menedéket az utóbbi években.

A múlt héten Recep Tayyip Erdogan török elnök arra figyelmeztette az európai uniós vezetőket, hogy "eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt".

Ugyanakkor több ezer tavaly Európába érkezett iraki menekült visszavonta menedékkérelmét és önként tért vissza hazájukba. Döntésüket családi okokkal, vagy a menedékkérelmi eljárások elhúzódásával indokolták.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×