eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A holland külügyminiszter nem örülne, he lezárnák a görög-macedón határt

Bírálta vasárnap Bert Koenders, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia külügyminisztere azt, hogy Ausztria korábban arra szólította fel Macedóniát, szükség esetén készüljön fel görögországi határa teljes lezárására.

A Szkopjében tartózkodó Koenders úgy vélte, a határ lezárásánál sokkal fontosabb a "hatékony ellenőrzés".

Ausztria pénteken szólította fel Macedóniát arra, készüljön fel a migránsok áradatának "teljes" megállítására Görögország felől, és arra figyelmeztetett, hogy hónapokon belül az osztrák hatóságok is ezt teszik majd a saját határaikon.

"Nagyon valószínű, hogy a következő hónapokban Ausztria eléri befogadóképességének maximumát, ezért meg kell állítania a migránsokat a határain. Tehát Macedóniának is fel kell készülnie arra, hogy ugyanezt megtegye a saját határain" - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szkopjei látogatásán a vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint. Hozzátette: az osztrák lépés hatással lesz Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia további intézkedéseire is.

A holland diplomácia vezetője azt mondta, az érintett EU-tagállamoknak együtt kellene működniük. Hozzátette, Amszterdam Ausztriával, Macedóniával és Görögországgal közösen dolgozik egy "hatékony megoldáson", hogy elkerüljék az egyoldalú intézkedéseket.

Koenders úgy vélte, elkerülhető a dominóeffektus és egy ellenőrizhetetlen helyzet kialakulása is.

A külügyminiszter rámutatott, az EU-tagországoknak fokozott védelemben kell részesíteniük a menekültek legsebezhetőbb csoportjait, vagyis a nőket és a gyerekeket.

Koenders vasárnap ellátogatott a macedóniai határvárosba, Gyevgyelijába, és a nap folyamán Görögországba utazik, ahol Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel folytat megbeszéléseket.

Sokan úgy vélik, hogy dominóhatást váltana ki, ha a térség valamelyik állama lezárná határait a menekültek elől, hiszen egy ilyen forgatókönyv esetén valószínűleg a szomszédos országok is így tennének.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×