Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az as-Shabaab vállalta magára a szomáliai repülő elleni merényletet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az as-Shabaab szomáliai terrorista szervezet vállalta a február elején egy szomáliai utasszállító repülőgép elleni robbantásos merénylet elkövetését.

A szélsőségesek szombaton e-mailben közölték, hogy bosszúból hajtották végre a repülőgép elleni támadást, válaszul a "nyugati keresztesek koalíciója" és "hírszerző ügynökségeik" bűncselekményeire, amelyeket a szomáliai muzulmánok ellen követtek el.

Február elején bomba robbant a Daallo Airlines szomáliai légitársaság egyik utasszállító repülőgépén, amely emiatt kényszerleszállást hajtott végre. A mogadishui vezetés által terrortámadásnak minősített robbanásban a repülőgép oldalán egy lyuk keletkezett, amelyen egy ember kizuhant és szörnyethalt. A repülőgép fedélzetén utazó 75 utas közül továbbá ketten könnyebben megsebesültek a merényletben.

A detonáció mintegy 15 perccel a felszállás után, 3500 méteres magasságban történt. A pilóta szerint ha nagyobb magasságban következik be, a robbanás az egész gépet szétszakíthatta volna.

A mogadishui repülőtér gyakorlatilag erődítménnyé változott azóta, hogy tőszomszédságában állították fel az Afrikai Unió békefenntartóinak (Amisom) főhadiszállását, amely a szomáliai kormányt segíti az al-Shabaab nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni küzdelemben.

Az iszlamistákat 2011 közepén elűzték a szomáliai fővárosból és a legtöbb általuk birtokolt területről az afrikai ország déli és középső részén. Ugyanakkor az al-Shabaab még mindig hatalmas területeket tart ellenőrzése alatt vidéken, ahol a szélsőségesek gyakran követnek el öngyilkos merényleteket kormányzati és afrikai uniós érdekeltségek ellen.