Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A vezetők kötelességeiről beszélt Ferenc pápa Mexikóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valódi igazságszolgáltatásra és hatékony biztonság megteremtésére szólította fel szombaton Mexikói politikai vezetőit Ferenc pápa, a püspököktől azt kérte, bátran szálljanak szembe a kábítószer-kereskedelem jelentette alattomos kihívásokkal.

A közjóért felelős köztisztviselőknek őszintének és becsületesnek kell lenniük, nem szabad, hogy megrontsák őket kiváltságaik. Népüknek biztosítaniuk kell a "valódi igazságszolgáltatást" és az alapvető szoláltatásokat - hangoztatta Ferenc pápa Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel tartott találkozója után elmondott beszédében Mexikóvárosban.

A vallási vezető úgy fogalmazott: a politikai vezetőknek "különös kötelességük" hogy biztosítsák az emberek "elengedhetetlen" anyagi és lelki igényeinek kielégítését, mint "a megfelelő lakhatást, a méltóságteljes munkát, az ételt, a valódi igazságszolgáltatást, a hatékony védelmet és az egészséges és békés környezetet".

Hangsúlyozta, nem elegendő csak törvényeket hozni, minden mexikóinak ki kell vennie a részét abban, hogy jobbá tegyék az országot.

A mexikóvárosi katedrálisba látogatva a püspököket a kábítószer-kereskedelemmel szemben bátor fellépésre szólította fel, arra, hogy segítsék a mexikóiakat az országot sújtó erőszak és a korrupció felszámolásában, ne bújjanak el saját kiváltságaik mögé. Hangsúlyozta, hogy "valódi pásztorként" kell szolgálniuk az embereket.

Megfigyelők szerint a pápa ötnapos mexikói látogatása rávilágít arra, hogy a kormánynak nem sikerült felszámolnia a közép-amerikai országot sújtó társadalmi problémákat, egyebek között a szegénységet, a gyakran kábítószerrel kapcsolatos erőszakos bűnözést, a bandaháborúkat, a rendvédelmi szerveket átható korrupciót és a kormányzati szolgáltatások sikertelenségét.

Ferenc pápa hivatalos programja alatt - amely szombaton vette kezdetét - több szegénységgel és erőszakkal küszködő települést is felkeres.

Egyházfőként ez az első látogatása a közép-amerikai országban, ahol a világon a legtöbb spanyol nyelvű katolikus él.