eur:
395.5
usd:
366.66
bux:
65459.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Neki köszönheti sikerét Donald Trump

A világ, de az amerikaiak jó része is ámuldozva figyeli, hogyan kampányol a milliárdos üzletember, Donald Trump, aki még soha nem viselt közhivatalt, és soha nem vett részt politikai kampányban. A Republikánus Párt "színeiben" az elnökjelöltségre pályázó Trump kampány-és médiasikereinek hátterében munkálkodó szakember egyre több figyelmet kap az amerikai sajtóban.

Trumpot az amerikai elnökválasztási folyamat első előválasztásán - kedden New Hampshire államban - egy 41 esztendős kampánymenedzser segítette győzelemre. A New York-i milliárdos a voksok harmincnégy százalékával nyerte meg az előválasztást, nem utolsósorban szókimondásával, nemegyszer a durvaságig nyers állásfoglalásaival, egyszerűsítettnek minősített kampányüzeneteivel. Bár a New Hampshire-ben lezajlott előválasztás még csak az első állomás az elnökjelöltségig tartó bonyodalmas és hosszú úton, a politikai elemzők - és maguk a politikusok is - felfigyeltek Trump háttéremberére, arra, aki "megcsinálta" Trumpot.

"Corey Lewandowski energikus, víziói vannak a politikáról" - mondta róla Donald Trump egy csütörtöki interjúban, amelyet már Dél-Karolinában kampányolva adott a The Wall Street Journal című napilap munkatársának. Trump legyen Trump, vagyis hagyjuk, hogy önmagát adja! - ez a kampánymendzser jelszava, s ennek jegyében tervezte-tervezi az elnökjelölt-aspiráns megjelenéseit és megszólalásait.

Lewandowski 2015 tavaszán szegődött Trumphoz, aki júniusban jelentette be, hogy versenybe száll a republikánusok elnökjelöltségéért. A kampányszakember politikatudományokat tanult a massachusettsi egyetemen, s viszonylag ismeretlen az országos politikában. Pedig eddigi karrierje a Republikánus Párthoz kötődik: kisebb kampányokban dolgozott, New Hampshire-ben - amely szűkebb pátriája - az Amerikaiak a fellendülésért nevű konzervatív csoport igazgatója volt, és 2014-ben, a New Hampshire-i Concord városában, egy republikánus rendezvényen találkozott először Donald Trumppal. Az üzletember néhány hónappal később meghívta őt a New York-i Trump-torony huszonhatodik emeletén lévő irodájába, és mindjárt megosztotta vele terveit arról, hogy indulna az elnökjelöltségért. "Jobb vagy, mint a többi kampánymenedzser a placcon?" - kérdezte a milliárdos. Lewandowski, saját elmondása szerint, így válaszolt: "Azt hiszem, igen, és mindegyiküknél keményebben dolgozom." Trump azonnal szerződtette őt, évi 240 ezer dolláros fizetésért, és azonnal munkába is állt. Anélkül egyébként, hogy otthon megbeszélte volna a feleségével, akivel négy kisgyermeket nevel.

A kampánymenedzser a Trump-torony ötödik emeletén rendezte be irodáját, három szakembert vitt magával, és 2014 tavaszán máris elkezdte kidolgozni a kampánystratégiát. Tárgyalt a reklámszakemberekkel, alkudozott a reklámárakon, de közben tesztelte az üzleti partnerek véleményét is Trumpról.

"Trump soha nem mondott nemet, egyetlen financiális kérésünkre sem. De igyekeztünk visszafogni a költségeket, mindegyikünk többféle feladatot is ellátott" - avatta be munkája részleteibe az egyik amerikai televízió riporterét Lewandowski. Sőt a kampánycsapat munkájából kivette részét a 68 éves édesanyja és a felesége is. Gyermekei például a család manchesteri otthonában címeztek borítékokat. A kampánycsapat címekkel felszerelkezve házról házra járt, telefonon is felkereste a választópolgárokat, és viszonylag pontos információkat gyűjtött össze arról, hogy mi az, ami a leginkább foglalkoztatja a New Hampshire-ieket. Kampányrendezvényein aztán Trump leginkább ezeket a kérdéseket vetette fel.

Lewandowski még Trumpot is több "munkára" kényszerítette. A New Hampshire-i előválasztás előestéjén a milliárdos már befejezte volna a kampányolást, vacsorázni indult a családjával, amikor a kampánymenedzser megállította: "Uram, még sok itt a tennivalónk." S azzal elkísérte az elnökjelölt-aspiránst egy szobába, ahol mintegy száz fiatal önkéntes aktivista várt rájuk. "Ha ezek a srácok nem szállnak be most, akkor nem nyerünk" - mondta Trumpnak. A milliárdos vagy egy óra hosszat beszélgetett és fotózkodott az önkéntesekkel.

Másnap megnyerte az előválasztást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×