Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csaknem 600 millió dolláros segélyre van szüksége Palesztinának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csaknem kétmillió palesztinnak van szüksége humanitárius segítségre a Palesztin Hatóság és az ENSZ szerint, amely 571 millió dollárt (csaknem 158 milliárd forintot) gyűjtene össze a rászorulóknak.

A BBC brit műsorszolgáltató csütörtöki jelentése szerint az összegyűjtendő összeg döntő részét élelmiszersegélyekre költenék, míg mintegy 112 millió dollárt (körülbelül 30 milliárd forintot) fordítanának a 2014-es ötvennapos gázai konfliktus miatt földönfutóvá lett 92 ezer ember megsegítésére.

A pénzzel a 4,75 milliós palesztin lakosság körülbelül egyharmadának az életét tudnák jobbá tenni.

Tavaly az ENSZ által kért összegnek mindössze a fele gyűlt össze: a fiaskóért az adakozási kedv csökkenését, valamint újabb pénzszívó közel-keleti válságok megjelenését okolták - mondta el Yolande Knell, a BBC brit műsorszolgáltató tudósítója.

A donorokhoz fordulva Robert Piper, az ENSZ főtitkárának munkatársa rámutatott, hogy "számos palesztin háztartás került a tönk szélére".

Egy palesztin tisztségviselő szerint egy esetleges élelmiszerhiány szinte azonnal "berobbanthatná" a palesztin területeket, ahol így is szinte mindennaposak az erőszakcselekmények. Október óta mintegy 190-en haltak meg a palesztinok és az izraeliek közötti összecsapásokban. Huszonkilenc izraelit leszúrtak, lelőttek vagy autóstámadás során gyilkoltak meg palesztinok és izraeli arabok, míg a 160 palesztinnal - többségében a támadókról van szó - nagyrészt az izraeli biztonsági erők végeztek.