Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Leszavazta a portugál parlament a meleg párok örökbefogadására vonatkozó elnöki vétót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Leszavazta a portugál törvényhozás Aníbal Cavaco Silva elnök vétóját, amelyet a homoszexuális párok örökbefogadási jogáról szóló törvényjavaslat ellen hozott. Az alkotmány értelmében így a konzervatív államfőnek nyolc napja van jóváhagyni a törvényt.

Az elnöki vétó leszavazásához a 230 tagú parlament 137 képviselője járult hozzá. A döntést a kormányzó Szocialista Párt (PS) és koalíciós szövetségesei, illetve az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) néhány képviselője támogatta.

A törvényhozás egy másik elnöki vétót is leszavazott, amellyel az ország abortusztörvényének módosítását gátolta volna a kormányfő. A törvénymódosítás egyebek közt eltörli a terhességmegszakítást kérők részleges anyagi hozzájárulását a beavatkozáshoz, és egyéb olyan tényezőket, amelyek akadályozták az abortuszt.

A konzervatív államfő januárban visszaküldte a parlamentnek a képviselők által korábban elfogadott tervezetet az örökbefogadásról, és "széles körű társadalmi vitára" szólított fel a kérdésben. Cavaco Silva azzal indokolta döntését, hogy az örökbefogadás szabályozásakor abszolút elsőbbséget élvez a gyermek jóléte, és úgy vélte, nem bizonyított, hogy a gyermekek érdekét szolgálja, ha homoszexuális párok fogadhatják őket örökbe.

A törvényjavaslatot 2015 novemberében fogadták el a parlamentben többségben lévő baloldali pártok Cavaco Silva pártja, a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) néhány képviselőjének segítségével.

Az azonos nemű párok örökbefogadáshoz való joga a tavaly novemberben hatalomra került Antonio Costa szocialista kormányfő választási programjának egyik ígérete volt.

Cavaco Silva március kilencedikéig tölti be az államfői posztot Portugáliában. Az elnöki székben az ugyancsak jobboldali Marcelo Rebelo de Sousa váltja, aki januárban nyerte meg az elnökválasztást a voksok 52 százalékának megszerzésével.

A mélyen hívő, katolikus Portugáliában 1982-ig büntették a homoszexualitást. Az egyház heves ellenkezésének dacára 2010-ben engedélyezték az azonos neműek házasságát a délnyugat-európai országban.