eur:
393.08
usd:
367.46
bux:
0
2024. április 24. szerda György

"Angela Merkel túl okos ahhoz, hogy ne vonja le a megfelelő következtetéseket"

A Görögországban és Olaszországban tartózkodó menedékkérők áttelepítésének felgyorsítására szólította fel szerdán az uniós tagállamokat az Európai Bizottság (EB) migrációs ügyekért felelős biztosa; a biztosok kollégiuma szerdai helyzetértékelésében az adminisztrációs eljárások gyorsítására és a menedékkérők fogadása körüli feltételek javítására szólította fel Athént. Angela Merkel német kancellár menekültpolitikája a jogtalanság uralmához vezetett - jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy szerdai lapinterjúban, amelyben azt is elmondta, hogy szerinte a kancellár "túl okos" ahhoz, hogy ne vonja le a megfelelő következtetéseket, a Bajorországot kormányzó jobboldali CSU pedig Angela Merkellel akarja megoldani a menekültválságot.

Az EB szerdai ülését követő brüsszeli sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz elmondta, levélben fordult a tagállamok belügyminisztereihez, amelyben a folyamat felgyorsítását kérte. Az illetékes ebben arra emlékeztette a tárcavezetőket, hogy "köti őket a menekültek elosztásáról szóló döntés, és ezt a helyzet sürgőssége miatt azonnal alkalmazni kell". Az EU-biztos arról számolt be, hogy a 160 ezer menekült áttelepítését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig mindössze 497 embert helyeztek át.

Az EB szerdán tette közzé friss helyzetértékelését a kontinenst érintő migrációs válság kezeléséről. A dokumentumban az adminisztrációs eljárások gyorsítására és a menedékkérők fogadása körüli feltételek javítására szólították fel Athént annak érdekében, hogy a dublini egyezmény keretében újra vissza lehessen küldeni más EU-tagállamokból a dél-európai országba azokat a migránsokat, akik Görögországban léptek először az unió területére. Az uniós országok évek óta nem küldhetnek vissza menekülteket Görögországba a dublini egyezmény alapján, mivel az Emberi Jogok Európai Bírósága hiányosságokat tárt fel abban, ahogyan az ország a menedékkérőkkel bánik.

A helyzetértékelés szerint az utóbbi hónapokban jelentősen mérséklődött a Törökországból Európába tartó menekültáradat, az érkezők száma azonban még mindig nagy. Az EB adatai szerint januárban naponta átlagosan 2186-an keltek át illegálisan a görög-török - tengeri - határon, ez a szám októberben 6929, decemberben pedig 3575 volt.

Az EU tagállamainak Brüsszelbe delegált állandó nagykövetei szerdai ülésükön elfogadták az EU Görögországnak szóló ajánlásai második csomagját, amelyben arra szólítják fel Athént, hogy három hónapon belül szüntesse meg a schengeni övezet külső határa görög szakaszának védelmében mutatkozó komoly hiányosságokat. Ha Görögország nem tenne eleget az összes felsorolt ajánlásnak, a schengeni egyezmény értelmében a belső határok mentén fekvő tagállamoknak lehetőségük lenne rá, hogy egy időre visszaállítsák a határellenőrzést.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán hangoztatta, Görögország a jövő hét elejére teljesíteni fogja a menekülteket fogadó regisztrációs központok (úgynevezett hot spotok) felépítéséről szóló kötelezettségét, ezután azonban az európai uniós partnereknek is tartaniuk kellene magukat vállalásaikhoz. A görög kormány Brüsszel nyomására egy hete vasárnap tett ígéretet arra, február 15-re hot spotokat létesít a török partok közelében fekvő öt szigeten. Cserébe Athén azt várja az EU-tagállamoktól, hogy vállalják a dél-európai országba érkezett több tízezer menekült egy részének befogadását.

A görögországi Kósz szigetén közel ezren gyűltek össze szerdán, hogy az EU által elvárt hot spot építése ellen tiltakozzanak.

Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter szerdán a Mega görög televíziós csatornának úgy nyilatkozott, Athén felkészül arra az eshetőségre, hogy Macedónia lezárja a görög-macedón határt. A tárcavezető a szomszédos ország "egyoldalú akciójára" számít.

Macedónia nyolc lakókonténert állított fel szerdán a macedón-szerb határon fekvő Tabanovcében, és további 22 felállítását tervezi arra az esetre, ha Szerbia migránsokat küld vissza - számolt be róla a PlusInfo.mk macedón hírportál. A hatóságok emellett így készülnek az esetleges határlezárásokra, illetve a migránsok átengedésének lassítására.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerdán azt mondta, a többi országgal együttműködve kell megpróbálni megállítani a menekülteket a görög-macedón határon. Kijelentette: a belső határok nélküli Európa csak jó külső határokkal működik, azonban szerinte ez a feltétel a görög-török határszakaszon jelenleg nem teljesül.

Az EB szerdai javaslata értelmében a következő évben ideiglenesen 30 százalékkal csökkentenék a menedékkérők unión belüli áttelepítésére szolgáló mechanizmus keretében Ausztriába áthelyezendő bevándorlók számát. A javaslatot az osztrák menekültügyi rendszer túlterheltségével indokolták. Tavaly nagyjából 700 ezer migráns érkezett Ausztriába, és közülük 90 ezren ott is nyújtották be a menedékkérelmüket. A 160 ezer menekült áttelepítését célzó mechanizmus keretében Ausztriának ezzel szemben "csak" mintegy kétezer embert kellene befogadnia.

Egy osztrák közvélemény-kutató intézet szerdán bemutatott felméréséből kiderült, az Alsó-Ausztriában élők 70 százaléka lezárná az osztrák határt és szigorúan betartaná a befogadás felső határát.

Két feltételezett török embercsempészt vettek őrizetbe Szamosz szigetén, közülük az egyik mindössze 15 éves - közölte a görög parti őrség szerdán. Az embercsempészek csónakjukkal 23 menekültet szállítottak át Törökországból Görögországba.

Angela Merkel német kancellár menekültpolitikája a jogtalanság uralmához vezetett - jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy szerdai lapinterjúban, amelyben azt is elmondta, hogy szerinte a kancellár "túl okos" ahhoz, hogy ne vonja le a megfelelő következtetéseket, a Bajorországot kormányzó jobboldali CSU pedig Angela Merkellel akarja megoldani a menekültválságot.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×